Dieta si nutritie

#ingrediente #aditivi alimentari #produse alimentare #sirop de fructoza

Cele mai periculoase ingrediente din produsele ambalate

Alimentele si produsele procesate pe care le gasim in comert contin cantitati mari de aditivi si conservanti care sunt extrem de periculosi pentru organismul uman. Aceste produse contin foarte putine substante nutritive, esentiale pentru sanatate.

Afla care sunt cele mai periculoase ingrediente din alimente si incearca sa le eviti. Majoritatea alimentelor procesate contin cantiati mari de sare, indulcitori si arome artificiale, grasimi, coloranti si alte substante care altereaza structura alimentelor.

De cele mai multe ori, aceste produse nu au nicio valoare nutritionala si priveaza organismul de vitamine, minerale si alte substante naturale de care are nevoie.

Iata cele mai periculoase ingrediente din produsele ambalate:
 

Grasimile trans


Grasimile trans se gasesc in produse de panificatie si patiserie, cartofi prajiti, popcorn sau margarina. Sunt de doua ori mai periculoase decat grasimile saturate si reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiace.

Grasimile trans sunt extrem de periculoase pentru inima, deoarece maresc nivelul de colesterol . Un nivel marit de colesterol pune o mare presiune asupra arterelor de sange. De asemenea, grasimile trans maresc si nivelul de trigliceride si favorizeaza formarea cheagurilor de sange.

Atunci cand cumperi diverse produse alimentare, citeste foarte bine eticheta. Fereste-te de produsele pe care sunt inscriptionate formule precum "uleiuri hidrogentate". Cu cat aceste substante sunt mai sus in lista de ingrediente, cu atat respectivul produs contine mai multe substante nocive.

Inlocuirea grasimilor trans din dieta cu grasimi bune, precum cele din ulei de masline sau nuci, reduce riscul de afectiuni cardiovasculare cu peste 50%.
 

Cereale rafinate


Consumul de cereale rafinate precum paine alba, orez alb sau paste mareste riscul de atacuri de inima si afectiuni cardiace. Atunci cand achizitionezi astfel de produs nu te lasa pacalit de denumirile pompoase si incearca sa eviti si produsele care sustin ca sunt integrale, dar care folosesc coloranti sau melasa.

Aceste produse contin numeroase ingrediente rafinate, care maresc riscul de colesterol, hipertensiune, rezistenta la insulina, diabet si grasimi abdominale.
 

Sare


Sarea este ascunsa in alimentele procesare precum supe la plic, condimente, sosuri, burgeri, produse prajite, bacon, sunca si alte produse din carne. Sarea se gaseste insa in mod natural in alimente precum lapte, sfecla sau telina.

Sarea este esentiala pentru viata, insa trebuie sa fie procurata din surse naturale. Sarea regleaza presiunea sangelui, mentine echilibrul lichidelor din organism, transmite impulsuri nervoase si ajuta la dezvoltarea muschilor.

Atunci insa cand consumi prea multa sare, organismul retine mai multe lichide. Acest lucru duce la hipertensiune. Doza zilnica recomandata de sare este de 1500 miligrame.
 

Sirop de fructoza


Siropul de fructoza este mai dulce decat zaharul si se combina mult mai usor cu numeroase alte ingrediente. Se gaseste in cantitati mari in dulciuri, bauturi carbogazoase sau produse congelate .

Confera produselor o culoare maronie, atragatoare. Se mai gaseste si in paine, chiflele pentru burgeri, briose, bere, bacon, sosuri pentru paste si ketchup.

Siropul de fructoza afecteaza metabolismul uman si mareste riscul de afectiuni cardiace si diabet. De asemenea, structura chimica a acestui sirop incurajeaza si mancatul in exces si mareste nivelul de colesterol din sange.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare