Dieta si nutritie

# gustare #pranz #cina #mic dejun #alimentatie #orar

Cele mai bune ore pentru a lua masa

Un program al orelor de masa universal valabil, pe care sa il urmezi cu sfintenie, nu exista. Cu toate acestea, pentru a-ti mentine sanatatea, exista cateva principii pe care le poti lua drept reper pentru a stabili care sunt, in cazul tau, cele mai bune ore pentru a lua masa.

Un orar al meselor, respectat zilnic, iti regleaza tranzitul intestinal, are beneficii asupra functionarii metabolismului (pe care il accelereaza) si te ajuta sa consumi o cantitate mai mica de alimente, astfel incat sa iti poti mentine greutatea ideala sau sa slabesti.

De asemenea, este important ca, pe langa programarea orelor de masa, sa te asiguri ca mananci alimente sanatoase, proaspete, cat mai putin procesate si, in masura in care este posibil, organice.

In continuare, iti prezentam un ghid orientativ al celor mai bune ore pentru a lua masa zi de zi:

1 Micul dejun: in jurul orei 8:00

Regula este urmatoarea: micul dejun ar trebui luat la 30 minute, maximum o ora dupa ce te-ai trezit. Este o masa esentiala, pe care nu ar trebui sa o ratezi, intrucat ii ofera organismului energia necesara pentru o buna parte din zi si te ajuta sa eviti rontaielile daunatoare sanatatii sau excesele alimentare de la ora pranzului.

Micul dejun, alcatuit din carbohidrati complecsi, precum fulgi de ovaz, oleaginoase, cereale integrale, orez brun, fructe ori legume, te ajuta si sa iti reglezi nivelul glicemic dupa orele de somn de peste noapte, astfel incat sa ai parte de energia pe care ti-o doresti.

2 Pranzul: in jurul orei 12:00

Daca ai luat micul dejun in jurul orei 8:00, atunci, sustin nutritionistii, masa de pranz ar trebui programata la circa trei-patru ore dupa, in cazul de fata la miezul zilei. Pentru a-ti oferi energie, pranzul ar trebui sa fie compus dintr-o combinatie echilibrata de proteine, carbohidrati complecsi, grasimi "bune" (grasimile polinesaturate si mononesaturate) si fibre.

3 Gustarea de dupa-masa: in jurul orei 15:00

La cateva ore dupa ce ai luat pranzul, nivelul energiei tale va incepe sa scada, moment in care iti poti programa o gustare sanatoasa de dupa-masa. Ai luat pranzul la ora 12:00? Atunci rontaie cate ceva in jurul orei 15:00.

Retine ca gustarea nu ar trebui sa fie la fel de consistenta precum o masa principala (mic dejun, pranz, cina), insa ar trebui totusi sa iti potoleasca foamea. Asupra caror alimente te-ai putea opri? Variante sanatoase sunt salatele de fructe, oleaginoasele, batoanele din cereale si supele din legume.

4 Cina: in jurul orei 18:00

La doua-trei ore dupa ce ai savurat o gustare sanatoasa de dupa-masa, programeaza-ti cina. O masa ideala la lasarea serii este suficient de usoara, pentru a nu-ti ingreuna digestia, dar hranitoare, in acelasi timp, pentru a-ti potoli foamea.

Opteaza, asadar, pentru alimente bogate in proteine, carbohidrati complecsi si grasimi "bune". Orezul brun, painea integrala, oleaginoasele, somonul si carnea de pui sunt optiuni perfecte. Daca ti-e pofta de un desert, orienteaza-te catre fructe si evita dulciurile din comert.

5 Gustarea de seara: in jurul orei 21:00

In jurul orei 9:00 sau cu o ora inainte de culcare, rasfata-te cu o gustare usoara de seara. Alege fructe, legume sau un iaurt degresat si evita bauturile pe baza de cofeina, care risca sa iti puna in pericol odihna.

Foto: getridofmommytummy.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare