In Egiptul antic de exemplu, ceapa era oferita ca dar zeilor sau era folosita ca mod de plata pentru a ajunge in rai, in acelasi mod fiind platiti si cei care au cladit piramidele. Alba, rosie, verde sau galbena, sau preparata in diferite modalitati ceapa are calitati medicinale uluitoare.
Tocmai de aceea, nutritionistii o recomanda pentru a fi consumata datorita bogatiei de vitamine (complexul B, C, E) si minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier, sulf, iod etc) pentru tratarea diabetului, migrenelor, oboselii, insomniei, reumatismului, diareei, impotentei, racelilor etc. Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in diverse salate.
Ceapa este un remediu pentru mentinerea sanatatii si longevitatii, si este apreciata pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, tocmai de aceea este folosita in prepararea foarte multor mancaruri.
Mod de administrare:
- In stare cruda. Se consuma in salate pentru a nu-si pierde din vitamine si minerale in urma prepararii termice.
- Sirop. Este recomandat in calmarea tusei. Reteta este foarte simpla: se curata o ceapa si se taie marunt, dupa care se pune la fiert cu o cana de apa si o lingura de zahar. Dupa ce da in clocot, se trece prin sita si se pastreaza in borcane.
- Ceapa coapta. Se pune ceapa in cuptor si se lasa pana se inmoaie. Se aplica pe degeraturi sau in zonele afectate de negi, panaritiu sau furunculoza.
- Suc. Se da o ceapa pe razatoarea mica iar sucul obtinut se foloseste pentru masarea zonelor afectate de intepaturi de insecte .
Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.