Dieta si nutritie

#regim #shangri-la #slabit #kilograme #greutate #sistem de reglare #metabolism #calorii #zahar #ulei de masline #savoare #dieta

Cea mai simpla reteta pentru slabit - dieta Shangri-La

dieta shangri-la este un regim care iti permite sa mananci normal, fara sa suferi de foame, si care te ajuta sa slabesti treptat. La aceasta concluzie a ajuns doctorului Seth Robert – profesor de psihologie la Universitatea Berkeley, California si cel care a descoperit dieta – dupa ce el insusi a testat-o. Dupa ce a urmat acest regim a pierdut kilogramele in plus si a invatat sa-si mentina greutatea dorita.

In timpul unei calatorii in Paris in anul 2000, Seth Roberts a observat ca apetitul sau s-a diminuat dupa ce a baut bauturi naturale indulcite, diferite de cele pe care le bea in SUA. Ca urmare, si-a notat cateva observatii pornind de la experienta personala si a facut legatura intre diferitele tipuri de gusturi si efectul lor asupra apetitului. Acestea au servit ca fundament la teoria sa asupra metodei de slabit ideale.
Regimul Shangri-La a fost urmat si de catre prietenii sai si pentru ca a constatat ca functioneaza foarte bine a scris o carte intitulata: „The Shangri-La Diet: The No Hunger, Eat Anything Weight Loss Plan" .

Mecanismul de reglare a greutatii

Medicul a constatat ca exista un mecanism (sistem) de reglare care determina greutatea corporala in orice moment al vietii si care ar trebui sa ne mentina la kilogramele potrivite. Acest „termostat” este cel care ne slabeste (tendinta de anorexie) sau care ne ingrasa (tendinta de obezitate).

Cand greutatea creste peste acest punct de reglare, apetitul creste. Dimpotriva, cand greutatea se afla sub acest punct de reglare, apetitul scade. Anumite alimente au o influenta puternica asupra nivelului punctului de reglare. De exemplu, cele a caror savoare este intensa, gen produsele de tip fast-food, cresc nivelul punctului de reglare.

Principalele elemente care cresc savoarea alimentelor preparate sunt: zaharul, sarea, glutamatul de sodiu si inca o lista de aditivi cu termeni stiintifici, neintelesi de multe persoane. Pe de alta parte, alimentele fade sau gusturile care nu ne sunt familiare scad nivelul punctului de reglare.

Principiul regimului este legat de asocierea gust-calorie care o facem involuntar fata de hrana pe care o consumam.

In ce consta regimul Shangri-La?

Dieta Shangri-La consta in consumul a catorva linguri de zahar dizolvate in apa sau de ulei de masline light (ori ulei de rapita), de-a lungul unei zile. Amestecul facut in functie de produsul ales (ulei sau zahar) il poti consuma imediat sau chiar intr-o jumatate de ora.

In orice situatie, acest amestec trebuie consumat cu cel putin ora dupa masa si abia dupa o alta ora poti manca, pentru ca nu trebuie asociat cu nicio alta savoare. Daca vrei ca regimul sa functioneze nu trebuie sa mananci sau sa bei ceva pe durata acestor doua ore de repaus alimentar. De asemenea, este interzisa chiar si utilizarea produselor pentru intretinerea dintilor.

Numarul lingurilor de zahar sau de ulei pe care trebuie sa le iei depinde de greutatea pe care o ai. De aceea, inainte de a incepe dieta este bine sa urmezi pasii de mai jos:

1. Primul pas este sa te cantaresti pentru a-ti afla exact greutatea.

2. Transforma kilogramele in livre (pounds). Pentru a face conversia inmulteste kilogramele cu 2,2 sau poti sa folosesti un convertor online.

3. Dubleaza greutatea ta in livre; cifra obtinuta reprezinta caloriile pe care trebuie sa le contina zaharul/uleiul pe care il bei (o lingura de zahar are 40 de calorii, o lingura de ulei are 120 calorii).

De exemplu, la o greutate de 80 de kilograme se va inmulti cu 2,2. Greutatea in livre va fi 176. Dubland aceasta cifra vei afla ca trebuie sa iei echivalentul a 352 de calorii, deci 3 linguri de ulei sau 9 linguri de zahar.

Iata mai jos un tabel cu numarul de linguri de zahar/ulei recomandat in functie de greutate.

Kg.
Nr. linguri de zahar
Nr. linguri de ulei
60 6 2
70 7 2
80 9 3
90
10 3
100 11 3
110 12 4
120 13 4

* valorile din tabel sunt aproximative.

Tips & Tricks

Daca esti tentat/a sa incerci metoda cu uleiul de masline si nu suporti gustul sau mirosul, prinde-ti nasul cu degetele in timp ce bei uleiul si consuma dupa aceea un pahar mare de apa. Gandeste-te ca esti in situatia cand esti racit/a, ai nasul infundat si nu simti niciun gust sau miros.

De asemenea, daca ti-e greu sa bei ulei simplu, incearca sa-l amesteci cu apa. Cand vei observa ca incepi sa pierzi kilograme, gustul acestei emulsii nu te va mai deranja deloc. Astfel, consumand aceste calorii fara savoare, nivelul punctului de reglare va scadea si implicit vei incepe sa pierzi in greutate.

Cum functioneaza regimul Shangri-La?

Prin acest regim iti vei pacali metabolismul astfel incat sa creada ca acumulezi foarte multe calorii, chiar daca tu mananci foarte putin atat la masa, cat si intre mese. Apetitul se diminueaza automat fara vreun efort impotriva vointei tale. Pare mai degraba o metoda decat un regim, pentru ca nu este vorba de impunerea unor mese speciale sau diminuarea caloriilor ingerate, ci de a pacali corpul astfel incat sa piarda din kilograme.

Persoanele care au testat aceasta metoda au afirmat ca au uitat sa manance seara sau au trait impresia ca nu le mai este foame. De asemenea, au afirmat ca nu mai mancau cu placerea de dinainte.

Exista riscuri?

Inainte sa urmezi o cura de slabire, indiferent pentru ce tip optezi, este indicat sa iti consulti medicul. Seth Roberts mentioneaza in cartea sa ca este mai bine sa bei apa usor indulcita si nu cu o cantitate mare de zahar deodata, pentru ca acesta favorizeaza cresterea ritmului cardiac. De asemenea, gravidelor sau persoanelor care sufera de diabet le este contraindicat sa urmeze o astfel de cura de slabire.

O dieta care starneste controverse

Anumiti medici si nutritionisti au criticat aceasta dieta pentru ca nu face obiectul unor cercetari stiintifice. Raspunsul lui Seth Roberts este acela ca dieta Shangri-La este validata de catre toate persoanele care au slabit. Acesta afirma ca este o dieta inofensiva si chiar economica. Nu ai nevoie nici de produse speciale pe care trebuie sa le cumperi si nici de suplimente nutritive foarte costisitoare. Practic, nimic nu te impiedica sa ai o alimentatie sanatoasa si variata. Beneficiile uleiului de masline, un element cheie in aceasta dieta, au fost demonstrate de numeroase ori.

Citeste mai mult in interviul acordat de catre psihologul Seth Roberts pentru acasa.ro: "Seth Roberts ne dezvaluie secretele propriei retete de slabit: dieta Shangri-La".

 



Ai incercat dieta si vrei sa spui si altora ce rezultate ai avut? Esti curios sa vezi ce rezultate au avut altii? Intra pe forum sa discutam.

 

RASPUNSURI la cele mai frecvente intrebari ale cititorilor:

Se poate lua si zahar si ulei in acelasi timp?

Raspuns: NU. Trebuie sa alegi inainte de a tine dieta, ce aliment este mai potrivit pentru tine (ori zaharul, ori uleiul, in niciun caz amandoua). Pentru a fi sigur/a ca nu iti va crea probleme de sanatate, este recomandat sa-ti faci inainte un set de analize si sa intrebi un medic nutritionist daca ti se potriveste acest regim.

De cate ori beau paharul cu apa cu zahar sau ulei, intr-o zi?

Raspuns: O singura data pe zi. Cantitatea de zahar sau de ulei o stabilesti in functie de greutatea pe care o ai. Poti folosi tabelul de mai jos. Cantitatea de apa poate sa difere in functie de cata apa vrei sa bei. (Apa nu contine calorii si hidrateaza, de aceea este un aliment de baza in curele de slabire.) Amestecul raportat la greutatea ta poate fi baut pe o durata scurta de timp (5-10 minute) dar si treptat intr-o jumatate de ora. Trebuie sa respecti doar orele de repaus alimentar, inainte si dupa consumarea acestuia.

Beau amestecul la o ora dupa ce am mancat si nu mai mananc nimic nici in urmatoarea ora?

Raspuns: DA. Amestecul pe care l-ai facut cu zahar sau cu ulei se bea dupa o ora dupa ce ai luat masa. Nu trebuie sa-l termini de baut intr-un timp foarte scurt (2-3 minute), ci poti prelungi chiar si o jumatate de ora, important este sa nu mananci din nou o ora dupa ce ai terminat si nici sa folosesti alte produse (guma de mestecat, spray de gura, pasta de dinti etc).

Pot sa mananc oricat sau trebuie sa tin regim alimentar?

Raspuns: Cantitatea de alimente pe care o mancai de obicei la o masa nu trebuie diminuata fortat. Tocmai aceasta este si ideea de baza a regimului: apetitul se diminueaza treptat. Astfel, incepi sa mananci din ce in ce mai putin, iar apoi dispare senzatia de foame si nu mai este mereu prezenta.

Este normal sa inghit atat ulei sau atat zahar?

Raspuns: Dupa cum am mai mentionat acest articol este strict informational. Inainte de a urma orice fel de regim este recomandat sa-ti faci un set de analize si sa ceri sfatul unui medic nutritionist. Este un regim descoperit de psihologul Seth Roberts si testat de el insusi si de prietenii sai, ca urmare a scris cartea carte intitulata: „The Shangri-La Diet: The No Hunger, Eat Anything Weight Loss Plan" (Dieta Shangri –La, Cum poti sa pierzi kilogramele in plus fara sa te infometezi).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare