Dieta si nutritie

#indicatii #suolimente aliementare #aport alimentar #interactiuni

Ce trebuie sa stii despre suplimentele alimentare

Pentru digestie, sarcina, slabit, memorie, imunitate, rezistenta fizica si potenta, farmaciile, plafarele si magazinele online abunda in sute de oferte pentru amatorii de suplimente alimentare. Romanii cumpara de milioane de euro anual vitamine, minerale si remedii naturiste bune pentru orice problema, potrivit emisiunii "Romania, te iubesc" de la Pro TV.

Afla mai jos cat sunt de sanatoase aceste suplimente alimentare si care sunt riscurile atunci cand sunt luate "dupa ureche?".

Ce sunt suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt produse sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide care au in compozitie vitamine, minerale sau aminoacizi, menite sa fie consumate in cantitati definite si care suplimenteaza aportul alimentar obisnuit.

Orice produs trebuie sa fie aprobat de Ministerul Sanatatii, indiferent daca este fabricat in tara sau adus din import. Suplimentele alimentare nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare, iar beneficiile pentru sanatate sa fie mai mari decat riscurile.

De ce sunt administrate suplimentele alimentare

Suplimentele pot fi administrate pentru a trata o serie de afectiuni si pentru a oferi organismului nutrientii de care are nevoie, dar pe care nu ii poate produce singur. La persoanele care sufera de boli cronice precum HIV, hepatita C sau cancer, mecanismul natural de aparare al organismului este foarte slabit.

In aceste conditii, suplimentele alimentare ajuta organismul sa isi intareasca sistemul imunitar si sa amelioreze simptomele bolilor sau efectele secundare ale medicamentelor prescrise.

Cat de sigure sunt suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt produse sigure, care pot fi folosite de orice persoana. Totusi, intrucat pot exista interactiuni periculoase intre suplimentele alimentare si medicamentele pe care le ingerezi, este foarte important sa discuti cu medicul.

Trebuie sa fii atent in special la interactiunile dintre suplimentele pe baza de St. John's worth, o specie de sunatoare, si medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei. Aceste suplimente pot interactiona negativ si cu medicamentele pentru HIV sau cancer.

De asemenea, suplimentele pe baza de ginseng maresc efectele stimulente ale cafeinei din cafea, ceai sau cola. In plus, pot reduce nivelul de zahar din sange, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru diabetici.

Ginko, atunci cand este administrat concomitent cu anticoagulante, mareste riscul de sangerari.

Cine are nevoie de suplimente alimentare

Daca esti o persoana sanatoasa, cu o alimentatie echilibrata, bazata pe consum bogat de fructe, legume, cereale integrale, lactate si carne slaba, nu vei avea nevoie de suplimente alimentare, deoarece primesti toti nutrientii de care ai nevoie pe care naturala, prin intermediul alimentelor proaspete.

Exista insa situatii in care chiar si persoanele sanatoase trebuie sa ia suplimente alimentare. Este cazul femeilor insarcinate, care au nevoie zilnic de 400 micrograme de acid folic si o combinatie de vitamine si minerale pe baza de fier.

Si adultii de peste 50 de ani au nevoie de suplimentarea aportului de vitamina B12, esentiala pentru procesul de reinnoire celulara.

Suplimentele alimentare sunt esentiale pentru persoanele care consuma mai putin de 1.600 de calorii pe zi, pentru vegetarieni, femeile care se confrunta cu sangerari severe in timpul menstruatiei si pentru cei care sufera de alergii alimentare, diaree cronica sau afectiuni intestinale.

Sursa foto: cbsnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare