Dieta si nutritie

#sare iodata #glanda tiroida #hipertensiune #iod #deficienta de iod

Ce trebuie sa stii despre sarea iodata

Sarea este un element indispensabil alimentatiei zilnice, cu numeroase beneficii pentru organism. Atunci cand este imbunatatita cu , benefiicile sunt majore. Specialistii insa avertizeaza ca excesul de iod din organism poate duce la afectiuni grave.

Din 2002, printr-o hotarare de guvern s-a impus ca toata sarea din comert din Romania sa fie iodata si s-a interzis comercializarea sarii neiodate. Aceasta masura a fost adoptata pentru a prevenii tulburarile provocate de .
 

Ce este sarea iodata


Sarea iodata este un tip de sre fortificata cu iod. Iodul este un mineral necesar organismului uman, pentru cresterea si dezvoltarea normala a corpului. Acest mineral este necesar in cantitati mici si se gaseste in mod special in glanda tiroida.

Iodul participa in special la sinteza hormonilor tiroidieni si trebuie consumat in cantitati moderate, insa zilnice. Sarea iodata este o sursa excelenta de iod si se gaseste cu usurinta in magazinele alimentare.

Sarea iodata nu are un gust sau o aroma speciala.
 

Beneficiile sarii iodate


Lipsa iodului din organismul uman duce la afectiuni serioase ale tiroidei. Deficientele severe de iod pot avea un impact major asupra femeilor insarcinate si a dezvoltarii fatului.

Sarea iodata previne anumite tipuri de anomalii ale creierului si retardul mental. Previne afectiunile tiroidiene, acumularea neobisnuita de kilograme in plus. De asemenea, sarea care contine iod previne avroturile si anomaliile congenitale.

Sarea iodata previne si afectiuni precum cretinismul, apatia sau prblemele motorii. Sarea iodata este necesara si pentru problemele gastrointestinale si vindeca afectiunile pielii.

Sarea iodata previne si trateaza constipatia si oboseala.
 

Cata trebuie sa consumi


Chiar daca iodul este un mineral esential pentru organimul uman, trebuie consumat cu moderatie. Pentru copii, doza zilnica recomandata este de 100 micrograme. Pentru adulti, doza necesara este de 150 de micrograme pe zi.

Excesul de iod este toxic, astfel ca nu trebuie sa suplimentezi consumul decat sub surpavegherea atenta a medicului.
 

Efectele secundare ale sarii iodate


Consumul excesiv de sare iodata creste riscul de afectiuni cardiovasculare si hipertensiune. De asemenea, sarea iodata poate cauza si agrava o serie de afectiuni serioase.

Printre acestea se numara:

  • hipertiroidism
  • diaree
  • gastroenterita
  • scadere spontana in greutate
  • guta
  • diabet
  • pietre la rinichi
  • cancer de piele
  • dureri acute in diverse parti ale corpului.


Sarea de masa pe care o consumam zilnic contine cantitati mari de iod, care in timp se depoziteaza in diverse parti ale corpului. Excesul de iod duce la inflamatii, crampe musculare, retentie de apa, edem si infarct.

De asemenea, excesul de iod duce si la afectiuni ale sistemului nervos precum anxietate sau depresie.

Sarea de masa este nociva in special pentru sistemul circulator si sitemul nervos. Distruge echilibrul delicat intre sistemul limfatic si organism. Sarea este si un element care da dependenta. Astfel, cu cat consumam multa sare, cu atat organismul are nevoie de mai multa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare