Dieta si nutritie

#imunitate de fier #mihaela bilic #imunitate

Ce trebuie sa faci ca sa ai o imunitate de fier. Sfaturile nutritionistului Mihaela Bilic

Toamna este sezonul virozelor si racelilor. La toate acestea, acum se adauga si infectia cu coronavirus. Pentru a ne intari insa sistemul imunitar si pentru a avea grija de sanatatea noastra, nutritionistul Mihaela Bilic a explicat ce alimente trebuie sa consumam cat mai des in perioada rece.

 

„Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazeaza pe 4 elemente, care vin din mancare. Acizii grasi omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizati de organism. Exista in grasimea de peste si in seminte. De aici, recomandarea sa mancam peste macar de 2 ori/saptamana. Vitaminele antioxidante A, C si E se opun ruginirii organismului, si implicit imbolnavirii. Ca sa faceti plinul de antioxidanti, consumati legume si fructe de toate culorile, nuci si seminte”, a declarat Mihaela Bilic.

De asemenea, Mihaela Bilic atrage atentia ca stresul este unul dintre principalii factori care pot slabi sistemul imunitar.

”La nivelul intestinului, la nivelul acestei microbiote despre care vorbim, zaharul are rol negativ. Stresul si alimentatia afecteaza sistemul imunitar. Microbiota a fost definita ca un organ de sine statator. Microbiota inseamna miliarde de bacterii cu care noi convietuim. Doua kilograme din greutatea unui om de 60 de kilograme sunt reprezentate din bacteriile acestea benefice care ne populeaza organismul. Daca nu tinem cont de aceste bacterii, atunci ne scade imunitatea si rezistenta la boli. Acest „organ” imunitar”. 70% din imunitatea noastra traieste in intestin. Orgnaismul nostru e populat cu aceste bacterii, daca noi nu le hranim nu mai aveam aceasta armata biologica ce ne apara. Noi ne nastem sterili la nivelul intestinului. Copilul trebuie sa intre in contact cu cat mai multe alimente diferite. Trebuie sa aiba contact cu 15 alimente, zilnic.

Avem o alimentatie plina si sanatoasa, dar cateodata,mai ales dupa un tratament cu antibiotice, avem nevoie de aceste suplimente ca sa intregim culturile bacteriene care au fost distruse. Suplimentele cu acele probiotice sunt cele mai benefice metode de a ne dezvolta si a ne intari imunitatea pentru ca nu au niciun efect secundar. Noi le dam in ideea in care o parte din acele bacterii se vor coloniza, vor ramane in intestin pentru ca inclusiv cu varsta diversitatea acestor bacterii benefice scade din cauza varstei, din cauza stresului. Stresul, pe langa zahar si o alimentatie excesiv de bogata in proteine si saraca in carbohidrati pentru ca mor de foame daca nu le hranim. Nu realizam ca carbohidratii ne hranesc aceste bacterii, avem stresul, antibioticele. Tot ce aducem in intestin ne dezechilibreaza aceasta microbiota. Produsele care fermenteaza sunt foarte beniefice. Avem borsul, drojdia, care la fel sunt foarte bune”, a declarat Mijaela Bilic, la „Vorbeste lumea”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului