Dieta si nutritie

#respiratie #bacterii #scortisoara #ceai verde #paine #iaurt #halena

Ce sa mananci si sa bei pentru o respiratie proaspata

O respiratie proaspata este ca o carte de vizita pentru fiecare dintre noi, iar ea depinde atat de igiena orala, cat si de alimentele introduse in dieta zilnica. Daca stii deja ca tutunul, cafeaua, ceapa si usturoiul iti influenteaza negativ respiratia, afla si ce este recomandat sa mananci si sa bei pentru o respiratie proaspata.

Halena sau halitoza este denumirea medicala a respiratiei urat mirositoare, cauzata de bacteriile care se inmultesc la nivelul cavitatii bucale. Mirosurile neplacute provenite din rasuflare mai pot izvori si din alimentele care sunt digerate in stomac, infectiile orale, hiperaciditatea gastrica sau uscaciunea gurii.

Iti poti mentine respiratia proaspata printr-o ingrijire zilnica a igienei bucale, dar si printr-o selectie atenta a produselor pe care le mananci sau le bei. Iata ce iti recomanda in acest sens medicul nutritionist Amy Jamieson-Petonic, citat de huffingtonpost.com!

Alimente bogate in vitamina C

O prima categorie de alimente care ajuta la reimprospatarea respiratiei sunt fructele si legumele bogate in vitamina C (portocale, kiwi, patrunjel etc). Cand aceasta vitamina ajunge in organism si in cavitatea bucala, omoara bacteriile care provoaca halena si neutralizeaza mirosurile provenite din alimente precum usturoiul sau ceapa.

Iaurt

Iaurtul natural degresat, bogat in probiotice, este un alt aliment recomandat de medicul american pentru o respiratie proaspata. Acesta reduce nivelul de hidrogen sulfurat din gura, produs de bacteriile anaerobe.

Paine din faina integrala

Medicii au observat ca dietele sarace in carbohidrati fac dificila mentinerea respiratiei proaspete. Motivul este acela ca, in lipsa carbohidratilor, corpul incepe sa arda masiv grasimile, proces care conduce la producerea de cetona, substanta care da respiratiei un miros intepator.

Painea din faina integrala furnizeaza organismului carbohidrati "sanatosi", care nu te predispun ingrasarii si iti pastreza totodata respiratia placut mirositoare.

Scortisoara

Uleiurile volatile din scortisoara distrug in mod eficient bacteriile din cavitatea bucala, acesta fiind si motivul pentru care multe gume de mestecat sunt imbunatatite cu acest condiment.

Ceai verde

Flavonoizii, antioxidantii benefici sanatatii care se regasesc din plin in ceaiul verde, impiedica bacteriile sa se ataseze de dantura. Aceeasi planta neutralizeaza compusii sulfurici emanati de bacterii, responsabili cu instalarea halenei!


Sursa foto: hurriyetdailynews.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare