Dieta si nutritie

#purificare #alimente #mancare #tinuta de sarbatori #post

Ce mancam in postul Pastelui?

Perioada postului in general reprezinta un moment atat de purificare spirituala, cat si trupeasca. Dar, pentru ca organismul sa nu sufere dezechilibre nutritionale, este foarte important ca dieta de post sa fie adaptata in functie de nevoile fiecaruia.

Pentru aceasta perioada a postului de Pasti, dieta trebuie sa contina toate elementele esentiale unei alimentatii vegetariene echilibrate. Regimul de post este necesar sa fie format din alimente cu continut bogat in fier si calciu pentru a va mentine cat mai sanatosi. Daca va veti hrani corespunzator, organismul isi va mentine forta necesara sa reziste celor 47 de zile de post.

Postul nu inseamna infometare

Specialistii in nutritie recomanda ca in aceasta perioada de purificare trupeasca sa se consume in primul rand cereale integrale : porumb, grau, secara, orez etc. De asemenea, legume ca fasolea, lintea, mazarea si fructe oleaginoase precum nucile, alunele, semintele de susan, floarea-soarelui, dovleac sunt benefice sanatatii organismului. Din meniul de post nu trebuie sa lipseasca produsele din soia: pate, lapte, snitele, tofu, fursecuri etc. Cerealele sunt categoria de alimente care ar trebui sa constituie baza dietei vegetariene deoarece furnizeaza energie si sunt o sursa de glucide, fibre, fier si vitamina B.

Detoxifiere de primavara

Din punct de vedere medical, postul este perceput ca o schimbare a regimului alimentar, insa retineti ca nu are aceleasi beneficii pentru toata lumea. Astfel, este important sa stiti ca postul ar trebui sa fie abordat in mod diferit si in functie de varsta: un tanar cu o viata activa nu va avea acelasi regim cu o persoana varstnica sedentara. In principiu, dieta de post trebuie sa fie foarte variata si sa contina obligatoriu cartofi (alimentul de baza in perioada postului), fructe (banane, mere, pere, lamai, portocale etc), uleiuri vegetale , nuci si seminte (lipide).

In ceea ce priveste bauturile alcoolice, acestea nu sunt recomandate deoarece un abuz poate duce la cresterea presiunii arteriale a sangelui, la cresterea cantitatii de enzime hepatice, tulburari ale sistemului nervos central, aparitia tulburarilor gastro-intestinale etc. Nu in ultimul rand, incercati sa renuntati la tutun si cafea si extrem de important beti cat mai multa apa, cel putin doi litri pe zi!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare