Dieta si nutritie

#diueta si nutritie # beneficii vitamina K #vitamnina K #surse vitamine

Ce este vitamina K si ce beneficii nebanuite are pentru organism

 

 

Vitamina K se refera la un grup de vitamine care dizolva grasimea care joaca un rol in coagularea sangelui, in metabolismul oaselor si in reglarea nivelului de calciu din organism. Oamenii au nevoie de vitamina K pentru a produce Prothrombin, care ajuta in coagularea sangelui si metabolismul oaselor, dar uneori iau medicamente pentru a suplini lipsa lui si a ajuta la subtierea sangelui. Vitamina K1 vine din plante, iar vitamina K2 din produsele de origine animala.

Beneficii

1. Exista o corelatie intre vitamina K si lipsa osteoporozei

Studiile arata ca prezenta vitaminei K ajuta oasele sa fie mai puternice, imbunatateste densitatea osoasa si descreste riscul de fracturi. Cercetarile insa nu au aratat clar aceste lucruri insa.

2. Sanatatea cognitiva

Vitamina K in cantitate mai mare a aratat ca ajuta oamenii varstnici sa isi aminteasca mai multe momente din trecutul lor. Alte studii au aratat ca tot varstnicii de peste 70 de ani au un nivel verbal mai bun decat altii care au vitamina K mai putina in organism.

3. Sanatatea inimii

Vitamina K poate ajuta in scaderea presiunii arteriale prevenind mineralizarea, unde mineralele se strang in artere. Aceasta determina miscarea libera a sangelui in corp. Mineralizarea apare natural in corp si este un risc incepand cu varsta inaintata in ceea ce priveste bolile de inima. Infarctul poate sa fie prevenit atunci cand se asimileaza mici cantitati de vitamina K.

4. Sanatatea dentara

Cercetarile au aratat ca vitamina K2 ar putea sa influenteze sanatatea dintilor, spunand ca ei ar fi stimulati sa se refaca prin cresterea dentinei prin prezenta osteocalcinului, care este una dintre principalele proteine ce are legatura cu dantura. Si vitaminele A si D ajuta la pastrarea sanatoasa a dintilor.

5. Ar putea sa ajute la impiedicarea cancerului

Cancerul este o boala des intalnita in zilele noastre si desi cercetarile sunt avansate, totusi cazurile sunt dese si nu exista o forma sigura de indepartare. De aceea preventia este importanta in acest caz. Doua studii clinice au arata ca vitamina K2 ar avea imbunatatiri in cazurile de cancer la ficat si ca ar fi avut importanta in cresterea anilor de supravietuire a acestor pacienti. Aditional, un studiu pe 11000 de barbati a fost facut in ceea ce priveste scaderea riscului de cancer pancreatic. In acest caz vitamina K2 a avut un efect pozitiv pe 63% dintre ei.

Surse de vitamina K

Vitamina K1 se poate lua din vegetale verzi, din frunze. De asemenea se poate gasi si in uleiurile vegetale si in anumite fructe.

Vitamina K2 se ia din carne, din produsele lactate, din oua si din produse de soia fermentate.

Corpul poate sa converteasca partial vitamina K1 in vitamina K2. Vitamina K2 este produsa si de intestinul gros de o bacterie din interior. Se stie ca o gama larga de antibiotice contribuie la scaderea masiva din organism a vitaminei K2.

In concluzie, vitamina K joaca un rol important in mentinerea sanatatii corpului prin importanta sa in ceea ce priveste sistemul circulator si densitatea si santatea oaselor si dintilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului