Dieta si nutritie

#grasimi #alimentatie #dieta #carbohidrati

Ce este mai bine sa consumi: mai putina grasime sau mai putini carbohidrati?

Ce sa elimini: grasimea sau carbohidratii? Aceasta este probabil intrebarea care te macina atunci cand vrei sa elimini kilogramele in plus. Ei, bine, studiile arata ca, in ciuda a ceea ce pare la o prima vedere, carbohidratii sunt mai pacatosi decat grasimile.

Mai multe fibre

Potrivit Annals of Internal Medicine, cercetatorii de la Universitatea Tulane, din New Orleans, au ales 148 de persoane obeze, fara boli de inima sau diabet, pe care le-au rugat sa urmeze o dieta in care sa consume mai putini carbohidrati sau una in care sa manance mai putina grasime. Dupa un an, participantii care au ales prima varianta au pierdut, in medie, cu 7,7 kilograme mai mult decat cei care au ales a doua varianta. In plus, la ei s-au inregistrat scaderi mai mari ale masei de grasime, dar a fost diminuat si riscul de accidente cardiovasculare.

Insa inainte de a incepe raidul prin bucatarie cautand alimentele care contin carbohidrati pentru a le face vant la cosul de gunoi trebuie sa stii ca diminuarea consumului acestori factori nutritivi nu presupune eliminarea lor, ci realizarea unui echilibru intre carbohidratii buni si cei rai. Mai exact, potrivit studiului citat, cercetatorii le-au cerut participantilor sa limiteze cantitatea de carbohidrati usor digerabili la 40 de grame pe zi, ceea ce inseamna echivalentul a patru felii de paine integrala, dar li s-a spus ca pot sa manance cat mai multe grame de carbohidrati greu de digerat, precum fibrele.

Un gram de carbohidrati este egal cu patru calorii, in timp ce un gram de grasime, cu noua calorii. Diferenta nu este prea mare, daca ne gandim ca nu putem consuma grasimi la fel de usor cum consumam carbohidratii, grasimile fiind mai satioase si mult mai greu de digerat.

Sursa carbohidratilor este cheia

Mai usor decat sa elimini carbohidratii este sa vezi mai bine de unde provin. "Alegerea cu atentie a surselor de carbohidrati este cheia", spune autorul studiului, Lydia A. Bazzano, nutritionist si profesor la Universitatea Tulane. "In cazul in care cei mai multi dintre carbohidratii pe care ii consumi provin din legume integrale si fructe intregi, mai degraba decat din orez alb, cartofi, cereale rafinate sau bauturi, inseamna ca esti pe calea cea buna, urmand sa iti imbunatatesti sanatatea inimii si chiar sa pierzi in greutate", mai spune Bazano.

Sursa foto: fat-new-world.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare