Dieta si nutritie

#alimentatie #sanatate #zahar

Cate grame de zahar trebuie sa consume o persoana sanatoasa intr-o zi?

Zaharul este prezent peste tot si poate fi o corvoada sa il evitam daca ne-am propus o alimentatie sanatoasa. El se gaseste in marea majoritate a produselor procesate si a devenit o problema reala pentru pastrarea greutatii si a sanatatii.

Pentru a reduce numarul de calorii zilnice si a preveni problemele majore de sanatate printre care bolile de inima si diabetul, consumul de zahar ar trebui limitat la o anumita cantitate zilnic.

Studiile realizate concluzioneaza ca femeile ar trebui sa consume cel mult 24 de grame de zahar pe zi, iar barbatii sa nu depaseasca 36 de grame de zahar zilnic.

Fructele, legumele si lactatele contin zaharuri benefice

Valorile recomandate mai sus pentru consumul zinic de zahar nu includ zaharurile care apar in nod natural in fructe, legume si produse lactate. Grupurile precum Organizatia Mondiala a Sanatatii spun ca acestea nu sunt o problema pentru sanatate.

Cum diferentiem zaharurile naturale de cele artificiale

Pentru a face diferenta intre zaharurile naturale, care sunt sanatoase si nu reprezinta un risc pentru sanatate si cele adugate, care trebuie consumate moderat, eticheta de pe produse ar putea fi de ajutor. Zaharurile adaugate si cantitatea totala de zahar din produse vor fi listate pe toate etichetele incepand din 2021, astfel incat consumatorilor sa le vina mai usor sa repereze alimentele care au adaos de zahar.

Pana atunci, insa, trebuie verificata eticheta si lista de ingrediente pentru zahar si numeroase aliasuri ale acestuia - concentrat de suc de fructe, nectar de agave, suc de trestie, sirop de porumb, caramel, maltoza, sirop de artar, dextroza, tapioca, sirop de glucoza, zahar de cofetarie, malt de orez, galactoza, etc.

Nu trebuie sa renunti la desertul zilnic

Daca se vor evita sursele nesanatoase de zahar, desertul zilnic se poate pastra. Verificand etichetele cu atentie, in special sosurile, condimentele, produsele lactate, painea, biscuitii, bauturile si orice alte alimente, si evitandu-le pe cele cu adaosuri de zahar, desertul zilnic nu ar trebui sa mai fie o problema.

Meniu complet - cat zahar contine

Pentru a-ti face o idee mai buna despre ce inseamna 50 de grame de zahar total intr-o zi, iti prezentam un meniu complet, reliefand cantitatea de zahar din fiecare produs:

 

  • Mic dejun - burrito cu oua, broccoli, fasole neagra, branza cheddar intr-o tortila de faina integarala - total zahar 8.9 g;
  • Gustare - mere si unt de arahide si un praf de scortisoara - total zahar 18 g;
  • Pranz - salata de kale cu pui, varza, castraveti, rosii, mazare - total zahar 3.1 g;
  • Gustare - telina si hummus - total zahar 1.5 g;
  • Cina - somon cu mango si lamaie - total zahar 9.1 g
  • Desert - tort de ciocolata - total zahar 9.4 g
  • Total zilnic pentru acest meniu - 50 de grame de zahar.

Deci, daca suntem atenti si urmarim ingredienntele si etichetele, putem sa ne incadram zilnic in cantitatea de zahar maxim recomandata, fara sa fie nevoie sa renuntam la desert, care poate fi chiar o felie generoasa de tort bogat in ciocolata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului