Dieta si nutritie

#sare alimentatie #zahar alimentatie #beneficii sanatate #mancare sanatoasa

Cat zahar ar trebui sa mananci pe zi si alte sfaturi pretioase pentru sanatatea ta

O viata sanatoasa si o silueta armonioasa se obtin cu putina munca, iar pentru cei mai multi acest lucru inseamna schimbarea stilului de viata. Un nou studiu arata ca, pentru a indeplini aceste obiective, nu trebuie sa consumi mai mult de 12 lingurite de zahar pe zi. Ti se pare mult? Inseamna doar o sticla mica de suc.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca nu mai mult de 10% din alimentatia zilnica ar trebui sa contina zahar, adica 12 lingurite. Nu este vorba doar de zaharul in forma binecunoascuta, pe care il folosim la cafea, ci si de cel ascuns in numeroase alte alimente, inclusiv in sucurile de fructe. Alti specialisti sustin ca, pentru a fi intr-o forma optima, nu ar trebui sa consumam mai mult de 25 de grame de zahar, adica 6 lingurite.

Adevarul este insa ca, in medie, consumam 20 de lingurite de zahar, iar acesta se regaseste din belsug in sucurile carbogazoase la care se pare ca este greu sa renuntam. Expertii citati de publicatia The Daily Mail avertizeaza insa ca acestea sunt doar calorii goale, fara niciun beneficiu pentru alimentatia noastra. Sa nu mai vorbim de dezastrul pe care il reprezinta pentru silueta.

Din pacate, zaharul se regaseste si in alimentele considerate sanatoase: miere, sirop de agave sau fructe, nu doar in cele procesate, cum ar fi biscuiti, paine etc. Din aceasta cauza, creste incidenta unor afectiuni precum cariile dentare (care apar si la copii de 4-5 ani), diabetul, obezitatea. 

De asemenea, specialistii avertizeaza ca si consumul de sare ar trebui redus semnificativ. De la 3.400 mg consumate in medie zilnic, la cel mult 2.300 mg. Adica o lingurita. Asta pentru a evita bolile cardiovasculare si alte afectiuni. In aceeasi idee, si grasimile saturate sau trans trebuie eliminate chiar complet din alimentatie. 

Expertii recomanda o dieta variata zi de zi, care trebuie sa includa fructe, legume, proteine, lactate, grasimi, seminte. 

Foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului