Dieta si nutritie

#suplimente #dieta #alimentatie #suplimente alimentare

Cat de sanatoase sunt suplimentele alimentare? 5 produse de care sa te feresti

Ierburile si diversele extracte de nutrienti compun asa-numitele suplimente alimentare recomandate pentru a acoperi unele deficiente de vitamine si minerale pe care organismul nu le poate obtine din mancare. Din pacate, nu toate suplimentele alimentare sunt sanatoase, multe avand compusi care pot face mai mult rau decat bine.

Un studiu efectuat in Canada a vizat 44 de suplimente alimentare pe baza de plante. Studiul a demonstrat ca multe sunt alterate in ceea ce priveste compozitia sau prost etichetate, inducand consumatorul in eroare. Spre exemplu, autorii studiului citat de publicatia "Prevention" au descoperit ca echinacea contine anumite ierburi secundare care pot interactiona negativ cu anumite medicamente.

Totodata, suplimentele de ginkgo biloba pot fi contaminate cu nuci, care au efect laxativ nedorit si pot cauza alergii severe persoanelor ce au intoleranta la astfel de seminte. Mai mult, in SUA, FDA (US Food and Drug Administration) a cerut retragerea de pe piata a unui supliment pe baza de plante dupa ce anchetatorii au descoperit ca acesta era asociat cu mai multe cazuri de insuficienta hepatica. Un alt producator de suplimente a ajuns dupa gratii dupa ce a comercializat un produs de slabit care continea substante toxice. Iar enumerarea poate continua, aratand un lucru clar: trebuie sa fim foarte atenti de unde cumparam suplimentele alimentare si cum le administram.

Efectele benefice asupra sanatatii ale suplimentelor este de neconstestat, insa modul de preparare in fabrici poate schimba proprietatile acestora si pot genera efecte secundare periculoase asupra sanatatii umane.

Suplimentele alimentare si riscurile lor

Ierburile cu proprietati benefice asupra organismului nu dauneaza in esenta, ci produsele secundare folosite de producatori in realizarea acestora. Spre exemplu, in studiul efecutat in Canada, la Universitatea din Guelph din Ontario, oamenii de stiinta au descoperit ca multe erau contaminate atat cu produse secundare percum orez, grau sau soia, dar si cu toxine precum metale grele sau pesticide.

De aici, sanatatea este expusa riscurilor, cum ar fi cele cardiovasculare, hepatice, renale.

Iata 5 suplimente alimentare pe care consumatorii ar trebui sa le evite:

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Sursa foto: ephedrineweb.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare