Dieta si nutritie

#alcool #cofeina #carbohidrati #bauturi energizante

Cat de nocive sunt bauturile energizante

Bauturile energizante sunt din ce in ce mai populare, iar un lucru care confirma acest lucru este faptul ca ele se gasesc in orice magazin alimentar , alaturi de apa si bauturi racoritoare. Avand ambalaje in diferite marimi si culori, bauturile energizante au sute de mii de fani in intreaga lume si sunt consumate uneori de placere, insa de cele mai multe ori de nevoie. Bauturile energizante au un efect foarte revigorant asupra organismului pe care il mentine energic mai mult decat acesta s-ar mentine singur in mod natural.

Toata lumea stie ca aceste bauturi stimuleaza corpul si chiar si psihicul, imbunatatind performantele intelectuale. Elevii le consuma pentru a invata mai mult si mai bine, soferii pentru a conduce mai mult decat este recomandat si suportat de catre organism, iar angajatii pentru a da mai mult randament si pentru a lucra cu spor chiar si peste program.
 

Ingredientele din bauturile energizante


Din pacate, bauturile energizante vin insotite de o serie de efecte nocive pe termen lung din cauza ingredientelor continute:
 

Cofeina


Una dintre cele mai populare bauturi energizante contine aproape 80 mg de cofeina, care inseamna aproximativ doua cani de cafea, iar alte bauturi energizante contin de doua ori aceasta cantitate. Pentru a accentua efectul cofeinei, anumiti producatori adauga pe lista de ingrediente si ginseng sau alte stimulente.

Prea multa cofeina poate avea ca efect nervozitatea, iritabilitatea, insomnia, cresterea tensiunii arteriale, ritmuri anormale ale inimii si chiar probleme la nivelul stomacului. In plus, cofeina duce la urinare frecventa si astfel la deshidratare.

Mai mult decat atat, cofeina provoaca dependenta, ceea ce inseamna ca dupa consumarea unor cantitati mai mari de energizante, organismul tau nu va mai putea functiona prea bine fara aceste produse.
 

Carbohidrati


Un alt ingredient care nu lipseste din bauturile energizante sunt carbohidratii sau zaaharul. Acesta excita sistemul nervos si il stimuleaza, ceea ce duce la senzatia de energizare . Totusi, o cantitate mare de zahar poate avea efecte laxative, iar dupa ce trece „explozia” de energie, persoana care a consumat energizantul se va simti obosita si lenta, iar performantele sale fizice si intelectuale scad considerabil.

 

Ierburi

 

Multe bauturi energizante contin o serie de plante care au un efect asemanator cu cel al cofeinei, iar printre acestea se numara guarana , seminte, nuci kola si frunze de Yerba Mate.

Substantele naturale nu contin intotdeauna o cantitate suficienta de cofeina, asa ca producatorii adauga cel mai adesea cofeina sintetica pentru a stimula efectul ingredientelor naturale. Cele mai multe dintre aceste plantepot interactiona cu anumite tratamente medicamentoase, impiedicand absorbtia acestora si astfel, vindecarea.
 

Bauturile energizante si alcoolul

 

Foarte multe persoane si-au facut un obicei din a consuma bauturi energizante in combinatie cu diverse bauturi alcoolice, iar ca rezultat apar durerile de cap, ametelile si senzatia de slabiciune, dar si dezhidratare excesiva, motiv pentru care nu este recomandat ca alcoolul sa fie asociat cu bauturile energizante.

Sfat! Medicii sustin ca bauturile energizante trebuie consumate doar de catre adulti, cu moderatie si doar atunci cand este necesar. Acestia ne avertizeaza ca nu este recomandat sa ne facem un obicei din a consuma astfel de bauturi pe post de lichide racoritoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare