Dieta si nutritie

# consum cafea #mit #adevar #cafea

Cafeaua - intre mit si adevar. Cat de des trebuie sa o consumi?

De mult timp i-a fost atribuit cafelei pseudonimul de “bautura miraculoasa” si asta datorita numeroaselor studii care au aratat faptul ca, fiind consumata regulat, reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, dementa, infarct miocardic, accident vascular cerebral si cancer la ficat. De altfel, cofeina accelereaza metabolismul si stimuleaza pierderea in greutate.

Consumul de cafea are insa si numeroase contraindicatii, aceasta devenind daunatoare daca este bauta in cantitati mari.

Consumul de cafea - benefic sau daunator?

Tocmai din cauza continutului de cafeina exista anumite limite in ceea ce priveste consumul de cafea. De exemplu, in cazul in care o persoana sufera de nervozitate, arsuri la stomac, insomnie sau anxietate, prea multa cafea nu face decat sa accentueze aceste probleme.

In general, se recomanda un consum maxim de 200-250 ml de cafea pe zi. Cercetatorii epidemiologi de la Harvard spun ca studiile lor au identificat un risc crescut de deces doar la persoanele care beau mai mult de 5 cesti pe zi. Din acest motiv, spun ei, doza maxima poate sa creasca putin, pentru cei care prefera acest tip de bautura, daca, bineinteles, nu urmeaza anumite tratamente medicamentoase in care este contraindicat consumul de cafea.

Printre aceste afectiuni se numara si: hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, sau boala de reflux gastro-esofagian; si totusi, fiecare organism reactioneaza diferit la cafeina, deci nu toti pacientii care prezinta una dintre aceste boli sunt afectati de cafeina. Si in cazul oamenilor care nu au astfel de probleme de sanatate, efectul cafelei este puternic individualizat, avand efecte diferite, de la caz la caz. Cercetarea despre care s-a mentionat mai sus a concluzionat ca metabolizarea cafeinei depinde foarte mult de gena persoanei respective, astfel ca daca un bautor de cafea metabolizeaza mai repede cofeina la nivelul ficatului, atunci consumul acestei bauturi nu va avea pentru el efecte secundare neplacute. Acest lucru functioneaza si invers: daca metabolismul este mai lent, atunci cosnumatorul in cauza ar putea sa resimta o stare de nervozitate chiar si dupa ce a baut doar o jumatate de ceasca de cafea.

Cat de des este indicat consumul de cafea ?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde in mare parte de gusturile fiecaruia. In timp ce exista persoane care nu pot sa isi inceapa ziua fara o ceasca de cafea, sunt si alti oameni carora nu le place nici macar mirosul sau. Pentru prima categorie, este important de mentionat ca bautura acesta trebuie consumata in cantitati moderate. Nu este nimic in neregula daca este bauta zilnic, atata timp cat nu se depaseste cantitatea recomandata, de 200-250 ml. De asemenea, este indicat sa fie consumata atunci când nivelul de cortizol din organism este scăzut, deoarece cofeina interacţionează cu cortizolul.

Cortizolul controleaza ceasul organismului si ii face pe oameni sa se simta vioi. Nivelul hormonului in organism este, de obicei, mare imediat ce o persoana se trezeste din somn, incepand sa scada la aproximativ o ora dupa aceea.

Persoanele care-si beau cafeaua atunci cand nivelul de cortizol este crescut, adica intre 08.00 si 09.00, dezvolta toleranta la cofeina, facand-o mai putin eficienta.

Efectul cafeinei actioneaza cel mai bine asupra organismului uman abia la cateva ore de la trezire, din acest motiv consumul de cafea nefiind indicat la primele ore ale diminetii. Aceasta recomandare are la baza o explicatie destul de simpla: cortizolul sau “hormonul stresului” are in organism niveluri diferite pe parcursul unei zile. Cafeaua ar trebui bauta in momentele in care acest nivel este foarte mic, adica undeva in intervalele orare 9:30-11:30 si 17.30-18.30

O alternativa foarte sanatoasa a cafelei clasice este cafeaua verde, care, prin concentratia sa de acid clorogenic, favorizeaza arderea grasimior. In plus, cofeina din acest produs ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Cafeaua verde poate fi comandata direct de pe site-ul farmaciei naturiste Planteea.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare