Dieta si nutritie

#alimentatie #regim alimentar #oboseala #depresie #dieta #dantura

Boli cauzate de alimentatia nesanatoasa

Foarte multe persoane, atat barbati cat si femei, sufera de diverse tulburari alimentare indiferent de greutatea pe care o au, fie ca sunt subponderale sau supraponderale. In conditiile unei alimentatii necorespunzatoare, organismul sufera puternic deoarece nu poate functiona corespunzator.

Iata 15 boli declansate de tulburarile de comportament alimentar:

1 Malnutritia: este cauzata fie de subalimentatie, fie de supraalimentatie. Cuvantul malnutritie indica deficitul de energie, proteine si microelemente (vitamina A, iod, fier). Aceasta tulburare poate cauza riscuri grave pentru sanatate incluzand scaderea sistemului imunitar, insuficienta renala, atac de cord si chiar deces.

2 Deshidratarea: este cauzata de epuizarea sau lipsa aportului de lichide din organism sau de restrictia la carbohidrati si grasimi. Senzatia de foame, varsaturi si abuzul de laxative sunt cauzele primare in deshidratare. Simptomele deshidratarii organismului sunt: ameteala, slabiciunea fizica, urina inchisa la culoare. In cazuri foarte grave, deshidratarea corpului poate duce la insuficienta renala, insuficienta cardiaca , leziuni cerebrale si chiar la deces.

3 Infectii ale rinichilor: rinichii au rolul de a curata organismul de toxine, de a regulariza concentratia de acid si de a mentine echilibrul apei. Deficitul de vitamine, deshidratarea si scaderea tensiunii arteriale cresc riscul de a suferi de anumite infectii la rinichi si chiar de insuficienta renala.

4 Osteoporoza: alimentatia este foarte importanta in prevenirea si tratarea osteoporozei. Oasele sunt formate in mare parte din calciu, de aceea prezenta acestui mineral in organism este absolut necesara. O dieta necorespunzatoare nu va face decat sa priveze organismul de prezenta calciului si sa duca ulterior la aparitia unor complicatii, de genul fracturilor osoase.

5 Amenoreea (lipsa menstruatiei) poate fi consecinta unei tulburari de alimentatie. Atat obezitatea, cat si subponderabilitatea pot duce la instalarea amenoreei.

6 Echimoze cutanate: O deficienta de vitamine din organism va scadea capacitatea organismului de a se apara, cat si tensiunea arteriala sau numarul de tromobocite. Aceste consecinte favorizeaza invinetirea pielii si maresc perioada de vindecare a ranilor.

7 probleme dentare: decalcifierea dintilor, eroziunea smaltului si aparitia cariilor. Foarte multe persoane care sufera de tulburari alimentare precum bulimia (varsaturi) au frecvent probleme cu smaltul dentar.

8 Insuficienta hepatica: ficatul ajuta la eliminarea toxinelor din celule, de aceea se poate spune ca acest organ este dependent de aceea ce mancam. Insa si oamenii sunt dependenti de acesta, pentru ca nicio persoana nu poate trai fara ficat. Ficatul poate fi suprasolicitat in cazul unei alimentatii greoaie. Lipsa meselor regulate si o alimentatie bogata in produse grase si aditivi forteaza ficatul sa-si faca rezerve, constituite adesea din grasimi.

9 Afectiuni cardiovasculare : exista foarte multi factori asociati tulburarilor de alimentatie care pot duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare. Asocierea dintre mai multe tulburari precum malnutritia, deshidratarea, scaderea tensiunii arteriale, dezechilibre electrolitice si dezechilibre horomonale poate provoca probleme serioase inimii.

10 Reflux gastro-esofagian : alimentatia sanatoasa joaca un rol foarte important in prevenirea acestei boli. Astfel, se recomanda evitarea sau consumarea moderata a alimentelor iritante care favorizeaza aparitia refluxului gastro-esofagian: cafeaua, alcoolul, bauturile carbo-gazoase, grasimile, ciocolata etc.

11 Atrofierea musculara: dupa varsta de 30 de ani, musculatura corpului sufera modificari si incepe sa se atrofieze. Un regim alimentar lipsit de proteine nu va face decat sa-ti oboseasca organismul si sa stimuleze pierderea masei musculare.

12 Infertilitate: Imposibilitatea de a concepe un copil poate fi cauzata si de tulburarile alimentare. Acestea pot duce la aparitia amenoreei si la diverse dereglari hormonale. Malnutritia si deficientele vitaminice pot face imposibila sansa de a ramane insarcinata sau pot creste riscurile de a naste un copil cu probleme de sanatate.

13 Depresie: schimbarile frecvente de dispozitie sau depresia pot fi cauzate de factori fiziologici asociati tulburarilor alimentare, cum sunt: dereglarile hormonale, carentele vitaminice, malnutritia sau deshidratarea. Specialistii au tras concluzia ca anumite alimente daca sunt consumate corect pot actiona similar antidepresivelor.

Una dintre cerintele principale este introducerea proteinelor in alimentatie, deoarece acestea cresc nivelul de triptofan, un aminoacid care se tranforma in serotonina si amplifica starea de buna dispozitie.

14 Oboseala: Senzatiile neplacute de slabiciune si lipsa de energie pot fi produse de o alimentatie precara. Excesul de alimente de tip fast-food, bogate in grasimi, si lipsa lichidelor din organism ingreuneaza digestia si favorizeaza instalarea oboselii.

15 Tulburari digestive : diaree, constipatie, balonare, flatulenta, arsuri gastrice sau dureri stomacale sunt doar cateva dintre tulburarile de sanatate de care poate suferi stomacul tau, daca nu acorzi atentie alegerii alimentelor pe care vrei sa le consumi. Alcoolul, bauturile carbogazoase, mancarurile puternic condimentate sau produsele bogate in grasimi sunt doar cateva dintre alimentele care iti pot provoca tulburari digestive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare