Dieta si nutritie

#sanatate #struguri #dieta si nutritie # beneficii consum struguri

Beneficiile consumului de struguri

Strugurii sunt fructele - vedeta ale toamnei, zemosi, aromati si parfumati. Insa, pe langa gustul bun, strugurii au numeroase proprietati benefice pentru organismul uman, pe care in protejeaza de o serie de afectiuni.

Ce contin strugurii

Strugurii sunt extrem de bogati in flavonoide, antioxidanti puternici care cofnera culoare intensa. Cu cat strugurii sunt mai inchisi la culoare, cu atat contin cantitati mai mari de flavonoide. Flavonoidele amana procesul de imbatranire al organismului si reduc efectele nocive ale radicalilor liberi.

Strugurii contin si cantitati impresionante de resveratrol si quercetina, alte tipuri de antioxidanti, care reduc riscul de afectiuni cardiace. Reduc colesterolul, protejeaza de efectele nocive ale radicalilor liberi si previn imbatranirea prematura.

Strugurii sunt si o sursa importanta de vitaminele A, C, B6 si acid folic. Dintre minerale, contin fosfor, potasiu, fier, calciu, seleniu si magneziu. Sunt bogati si in fibre si proteine care stimuleaza sistemul digestiv.

Beneficiile consumului de struguri

Migrene. Unul dintre remediile naturale pentru migrene este sucul de struguri. Este indicat sa fie consumat ca atare, fara apa sau zahar, dimineata devreme.

Colesterol. Pterostilbena, o substanta prezenta in struguri ajuta la reducerea colesterolului din sange. Saponinele din coaja de struguri previn absorbia colesterolului prin distrugerea acestuia.

Alzheimer. Resveratrolul din struguri reduce nivelul de peptide la pacientii cu Alzheimer. Strugureii stimuleaza sanatatea creierului si amana aparitia afectiunilor neurodegenerative.

Afectiuni renale. Strugurii reduc nivelul de aciditate din acidul uric si ajuta la eliminare acidului din sistem. Astfel, ajuta la reducerea presiunii de la nivelul rinichilor.

Afectiuni cardiace. Strugurii maresc nivelul de oxid nutric din sange, ceea ce ajuta la prevenirea cheagurilor de sange si la reducerea atacurilor de inima. Antioxidantii din struguri previn oxidarea colesterolului, care blocheaza vasele de sange.

Indigestie. Consumul de struguri previne dispepsia. Ajuta la tratarea indigestiilor si iritatiilor stomacale.

Cancer. Resveratrolul actioneaza ca un antiinflamator. Este eficient in tratarea cancerelor de san si colorectal. Antocianinele si proantocianinele au proprietati puternice care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Cataracta. Flavonoidele din struguri reduc efectele negative ale radicalilor liberi si protejeaza ochiul de afectiuni precum cataracta sau afectiuni oculare asociate cu inaintarea in varsta.

Degenerare maculara. Trei porti de struguri zilnic reduce riscul de degenerare maculara cu peste 36%.

Astm. Datorita proprietatilor asimilatorii puternice, strugurii protejeaza plamanii si ajuta la tratarea astmului.

Oboseala. Sucul natural de struguri este bogat in fier, care ajuta la improspatarea fortelor si la ameliorarea oboselii. Este recomandat sa consumi in special suc obtinut din struguri albi.

Infectii. Strugurii rosii au puternice proprietati antibacteriene si antivirale, care protejeaza organismul de infectii. Este eficient in tratarea poliovirusului si a herpesului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare