Dieta si nutritie

#fructe #pere # beneficii fructe # beneficii pere #vitamine pere

Beneficiile consumului de pere

Suculente si dulci, cu o textura cremoasa, perele sunt unele dintre cele mai indragite fructe de toamna . Sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti extrem de benefici pentru organismul uman. Diabetul, cancerul sau alergiile sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi prevenite si tratate cu ajutorul perelor.

 

Bogate in vitamine si minerale


Perele au un continut ridicat de fibre. Acestea sunt utile pentru tratarea constipatiei , prevenind astfel cancerul de colon. Fibrele din pere ajuta insa si la echilibrarea nivelului de colesterol din sange.

Perele contin si cantitati importante de vitamina A, C, K, B2, B3 si B6. Perele mai contin si acid folic, extrem de benefic pentru femeile insarcinate sau care isi doresc sa devina mame.

Aceste fructe contin si numeroase minerale: calciu, magneziu, potasiu, cupru si mangan. Vitamina C si cuprul sunt antioxidanti puternici care ajuta la intarirea sistemului imunitar si previn cancerul.

Perele contin si boron, un mineral de care corpul nostru are nevoie pentru a fixa calciul.

Un alt antioxidant puternic care se gaseste in pere este quercetina, care previne cancerul si afectiunile arteriale. Acest antioxidant se gaseste in special in coaja perelor.
 

Pentru ce sunt benefice perele:


Diabet. Perele au un continut glicemic mic, fiind mult mai usor de digerat. Alimentele cu index glicemic mic produc o crestere graduala a nivelului de zahar din sange si a insulinei. Perele sunt recomandate pentru prevenirea afectiunilor cardiace, obezitatii si diabetului.

Pentru diabetici, perele sunt unele dintre putinele fructe care imbunatatesc nivelul de glucoza din sange. De asemenea, ajuta si la pierderea in greutate si imbunatateste concentrarea.

Alergii. Perele sunt fructe hipoalergenice, fiind astfel indicate persoanelor care sunt alergice la anumite alimente. Sunt indicate si bebelusilor si copiilor mici, pentru ca nu produc reactii adverse.

Cancer. Perele contin acid hidroxicinamic care previne cancerul stomacal. O portie de pere pe zi reduce riscul de cancer pulmonar in randul femeilor. Cantitatile mari de vitamina C si cupru, care au proprietati antioxidante, care protejeaza celulele de atacul radicalilor liberi. De asemenea, consumul de pere protejeaza femeile de cancerul de san, care poate aparea dupa menopauza.

Afectiuni pulmonare. Consumul de pere imbunatateste functia plamanilor si reduce simptomele unor afectiuni pulmonare, precum tusea sau respiratia ingreunata.

Inflamatii. Perele sunt utile si in tratarea inflamatiilor mucoaselor, colitelor, artritelor si gutei.

Constipatie. Pectina dn pere este un agent diuretic, cu usoare efecte laxative. Sucul de pere regleaza digestia si trateaza constipatia. Perele sunt utile si pentru tratarea gazelor intestinale si stomacale.

Afectiuni digestive. Perele contin mai multe fibre decat orice alt fruct. Fibrele ajuta digestia si joaca un rol important in control nivelului de glucoza din sange. Fibrele prezente in pere ajuta la eliminarea polipilor cancerosi de pe colon.

Colesterol. Datorita continutului ridicat de pectina, perele echilibreaza nivelul de colesterol din sange.

Afectiuni osoase. Combinatia de cupru, vitamina C, magneziu si boron fac ca perele sa fie indicate in prevenirea si tratarea osteoporozei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului