Dieta si nutritie

#sanatate #alimente sanatoase #dieta si nutritie #beneficii mazare

Beneficiile consumului de mazare

Mazarea este folosita de sute de ani in numeroase preparate culinare. Este un ingredient esential in dieta oricarei persoane. Chiar daca are dimensiuni reduse, mazarea are o serie de beneficii pentru sanatate.

Sfarsitul primaverii si inceputul verii este momentul in care mazarea apare in piete. Tot acum este indicat sa o consumi in stare proaspata. De la controlarea nivelului de zahar si colesterol din sange, pana la protejarea inimii si reducerea kilogramelor in plus, mazarea este extrem de benefica.

Ce contine mazarea?

Mazarea este bogata in proteine, minerale, vitamine si fibre esentiale pentru organism. Este o sursa esentiala de vitamina K, care activeaza calciul din organism care este mai rapid asimilat de oase. Mazarea este si o sursa importanta de acid folic si vitamina B6, substante importante pentru combaterea osteoporozei si arterosclerozei.

Mazarea contine si numeroase vitamine din complexul B: tiamina (B1), riboflavina (B2) si niacina (B3). Aceste vitamine ajuta la reglarea nivelului de lipide, carbohidrati si proteine din organism.

De asemenea, mazarea contine si cantitati importante de vitamina C, care este principalul antioxidant al organismului, pe care il protejeaza de virusuri, boli si chiar cancer.

Beneficiile consumului de mazare

Controleaza nivelul de zahar din sange. Organismul nu are abilitatea de a regla nivelul de zahar din sange, ceea ce poate duce la diabet, o afectiune severa, care poate fi chiar fatala. Atunci cand consumi mazare reduci riscul de diabet. Mazarea are un index glicemic scazut, ceea ce inseamna ca nu mareste nivelul de zahar din sange.

Regleaza digestia. O portie de mazare contine 7 grame de fibre alimentare. O alimentatie bogata in fibre ajuta la reglarea si incetinerea procesului digestiv. De asemenea, ajuta si la reglarea absorbtiei zaharului in organism, ceea ce previne poftele de dulce.

Reduce nivelul de colesterol. Consumul de mazare imbunatateste sanatatea inimii si previne afectiunile cardiovasculare. Fibrele din mazare ajuta la reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, consumul de mazare regleaza si tensiunea arteriala. Prin consumul de mazare, organismului primeste cantitati importante de potasiu, esential pentru organism.

Continut caloric scazut. Mazarea contine foarte putine calorii, fiind astfel un aliment ideal pentru curele de slabire. Incetineste procesul de digestie si confera satietate, ceea ce inseamna ca nu iti va mai fi foame foarte repede.

Continut ridicat de fitonutrienti si antioxidanti. Mazarea contine cantitati importante de antioxidanti extrem de benefici pentru organism. Antioxidantii din mazare au proprietati antiinflamatorii, care protejeaza organismul de numeroase afectiuni.

Continut ridicat de acizi grasi omega 3. Chiar daca pare surprinzator, mazarea contine acizi grasi omega 3, care joaca un rol esential pentru sanatatea organismului. Doar 200 de grame de mazare contin peste 30 de miligrame de acizi grasi omega 3. Actioneaza ca un scut, protejand organismul de poluantii din mediul inconjurator si incetiensc procesul de imbatranire.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare