Dieta si nutritie

Bauturile carbogazoase, o capcana

In general suntem constienti de faptul ca avem nevoie de o cantitate foarte mare de lichide pentru ca organismul nostru sa functioneze cat mai bine. Apelam totusi, in mod gresit la bauturile nealcoolice carbogazoase in loc sa consumam apa plata. Consumul de bauturi carbogazoase contribuie la obezitate, aparitia cariilor dentare si osteoporoza si nu reprezinta in niciun caz o modalitate sanatoasa de a incerca sa ne hidratam corpul. Printre daunele pe care bauturi carbogazoase le aduc organismului sunt urmatoarele:
  • cresc aciditatea gastrica si intarzie digestia
  • contin conservanti, substante colorante, intaritoare de gust si alti agenti chimici care necesita un effort din partea ficatului si a rinichilor pentru a fi detoxifiate si eliminate.
  • unele contin substante iritante pentru mucoasa gastrica
  • cele mai multe contin acid fosforic cu efect acidifiant, care, pentru a fi neutralizat si eliminate din rinichi, foloseste calciul din oase iar urmarea este osteporoza. Prin cuvantul NATURAL ce figureaza adesea pe etichete se pot intelege urmatoarele: apa, suc de fructe in proportie de 25 %, zahar. Bauturile cu cofeina Intreaga planeta a ajuns dependenta de bauturi de tipul Cola sau Pepsi deci implicit de cofeina. Cofeina ne face sa ne simtim mai vioi, deoarece blocheaza receptorii pentru adenozina din creier. In mod normal adenozina inabusa sau slabeste activitatea unor neurotransmitatori. Prin blocarea adenozinei se stimuleaza activitatea creierului si in mod direct productia dopaminei. In mod evident cofeina are proprietati asemanatoare cu cele ale drogurilor. Copii sunt cei mai vulnerabili atunci cand nu mai primesc bauturile cu care s-au obisnuit. Industria bauturilor nealcoolice exploateaza proprietatea cofeineide a crea dependenta, pe care o adauga tocmai cu acest scop si nu pentru ameliorarea gustului. Cofeinacreste colesterolemia, tensiunea arteriala si trigliceridele in sange, produce insomnie si creste secretia de apa prin rinichi, contribuind la deshidratarea organismului si la senzatia de oboseala. Asadar, sigura bautura perfecta este apa. Necesarul de apadifera in functie de greutatea corporala, efortul fizic depus si temperatura mediului inconjurator. Recomandarea de a bea 6-8 pahare de apa zilnic se refera la persoanele cu greutate normala – barbati intre 60-70 kg, femei intre 50-55 kg, care depun o munca fizica redusa, intr-un mediu cu temperature normala. Pentru cei care nu pot renunta la bauturile carbogazoase se recomanda sa bea cate un pahar de apa dupa fiecare bautura alcoolica sau cafea, pentru a contrabalansa efectul deshidratant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare