Dieta si nutritie

# apa minerala carbogazoasa # apa minerala plata #apa minerala

Apa minerala plata sau carbogazoasa? Care este, de fapt, mai indicata pentru consum

Apa plata sau apa cu bule? Multa lume isi pune aceasta intrebare cand vine vorba de consumul de apa minerala imbuteliata.

Hidratarea este esentiala pentru un organism sanatos si echilibrat, asa ca nu ar trebui sa conteze prea mult ce apa bem, atat timp cat o bem. Cei care prefera apa imbuteliata au, insa, o mare dilema: apa plata sau apa carbogazoasa?

Indiferent de marca, indiferent de continutul acesteia de dioxid de carbon, apa hidrateaza si remineralizeaza.

Marea diferenta dintre apa plata si cea carbogazoasa este continutul de dioxid de carbon, responsabil de prezenta bulelor. Conteaza, insa, si cantitatea de bicarbonat din apa, care variaza de la 303mg/l in cea plata, la 1900mg/l in apa carbogazoasa. 

"Carbonatul acid este un sistem tampon ce mentine pH-ul in sange și care influenteaza si pH-ul apei: 7,8 pentru apa plata si 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii gresite: desi are un pH acid, apa carbogazoasa are efect de alcalinizare in organism", atrage atentia nutritionistul Mihaela Bilic.

Care apa este mai minerala

Potrivit specialistului, mineralele difera si ele semnificativ intre cele 2 variante de apa. Cea plata are un continut de calciu de 57 mg/l, in timp ce apa carbogazoasa contine de aproape sase ori mai mult; magneziul se regaseste in cantitate de 32 mg/l in apa plata, si de 114 mg/l in cea carbogazoasa. Apa plata are un continut infim de sodiu - 2 mg/l -, iar apa carbogazoasa 82 mg/l.

"Daca masuram cantitatea totala de minerale din apa, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l in apa plata, respectiv 1530 mg/l in apa cu bule. Concluzia? Daca aveti probleme renale/predispozitie la calculi, alegeti apa plata, cu reziduu uscat minim; daca aveți tensiune crescuta, tot apa plata este optiunea (e saraca in sodiu). In lipsa oricarei patologii, alegeti apa care va place... important e sa beti apa", subliniaza Mihaela Bilic.

Ingrasa sau nu apa minerala carbogazoasa?

Multi traiesc cu convingerea ca apa minerala cu bule este un mare dusman al siluetei. Nutritionistul Mihaela Bilic a tinut, insa, sa demonteze acest mit:

"Apa carbogazoasa nu ingrasa! Ba mai mult, are proprietati antiacide, stimuleaza tranzitul intestinal si golirea gastrică, combate greata si indigestia, constipatia si arsurile de stomac. Continutul crescut de minerale o face ideala pentru consum in caz de transpiratie excesiva/sport intens, ii da un gust intens, iar prezenta bulelor creează o efervescenta placută la degustare. Doar bauta in exces provoaca balonare".

FOTO: Pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare