Dieta si nutritie

#combinatii #alimentatie #medicamente #reactii adverse #banane #spanac

Alimente sanatoase pe care sa nu le combini nicioadata cu medicamente

Stii deja ca alcoolul si medicamentele reprezinta o combinatie aproape letala, insa banuiai ca si  unele alimente pot avea efecte devastatoare atunci cand sunt luate impreuna cu anumite pastile? Sucul de grapefruit, bananele si spanacul sunt alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale, insa in combinatie cu medicamentele, ele devin adevarate bombe cu ceas. Iata ce meniuri sa eviti cand urmezi un tratament medicamentos!

Suc de grapefruit

Sucul de grapefruit este bogat in vitamina C, fibre si potasiu, nutrienti extrem de importanti pentru organismul uman. Stiai insa ca un sigur pahar de suc de grapefruit intervine in procesele metabolice ale unor enzime intestinale importante, ceea ce face ca anumite medicamente sa patrunda mai rapid in sange?

Medicamente precum statinele, imunosupresoarele sau blocantii canalelor de calciu sunt cele mai sensibile in contact cu sucul de grapefruit, ceea ce duce la numeroase reactii adverse. Compusii activi din sucul de grapefruit maresc rata de absorbite a anumitor medicamente, ceea ce duce la supradoza.

Este, astfel, important sa fii atent la toate produsele care contin suc de grapefruit. Deoarece compusii din acest suc raman in organism timp de 24 de ore, efectele pot fi observate chiar daca medicamentele nu sunt luate impreuna cu suc de grapefruit.


Banane

Extrem de bogate in potasiu, bananele au numeroase beneficii pentru organismul uman: reduc riscul de cancer, infarct si afectiuni cardiace. Totusi, consumul in exces de banane reprezinta un factor de risc pentru persoanele care urmeaza tratamente pe baza de inhibitori ACE, medicamente care trateaza hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.

Aceste medicamente scad tensiunea arteriala, insa maresc nivelul de potasiu din organism. Astfel, pacientii care urmeaza astfel de tratamente se pot confrunta cu palpitatii severe.

In plus, bananele contin aminoacizi care interactioneaza negativ cu inhibitorii MAO, medicamente prescrise pentru tratarea depresiei.


Spanac

Alaturi de alte legume crucifere, broccoli sau varza, spanacul este foarte bogat in vitamina K si numeroase minerale esentiale pentru organismul uman. Cu toate acestea, pentru persoanele care urmeaza tratamente cu medicamente pentru subtierea sangelui, consumul in exces de astfel de vegetale poate avea efecte devastatoare.




Alimentele bogate in vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui, anuleaza efectele medicamentelor care previn tocmai acest fenomen.


Sursa foto: grandparents.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare