Dieta si nutritie

#insarcinata #alimentatie gravida #alimente de evitat #gravida #fructe de mare #alimentatie

Alimente pe care sa le eviti cand esti insarcinata

O alimentatie echilibrata este esentiala pentru o sanatate de fier, insa atunci cand esti insarcinata trebuie sa acorzi si mai mare atentie. Exista numeroase vitamine, minerale si nutrienti de care bebelusul tau are nevoie pentru a se dezvolta corect. Majoritatea alimentelor sunt sigure, insa exista si unele care pot afecta fatul sau pot cauza intoxicatii alimentare .

Iata ce alimente trebuie sa eviti atunci cand esti insarcinata:

 

Peste si fructe de mare cu mercur


Fructele de mare sunt o sursa importanta de proteine, iar acizii grasi omega 3 ajuta la dezvoltarea creierului fatului. Exista insa anumite specii de peste si fructe de mare care contin cantitati periculoase de mercur.

Continutul ridicat de mercur din aceste alimente poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Cu cat un peste este mai mare sau mai batran, cu atat contine mai mult mercur. Atunci cand esti insarcinata evita sa consumi macrou sau rechin.

De asemenea, consuma cu moderatie fructe de mare. Cantitatea recomandata pe saptamana este de 350 de grame. Poti consuma cu moderatie somon, creveti, crabi, ton sau cod.
 

Peste si fructe de mare negatite sau contaminate


Aceste alimente sunt extrem de perisabile, fiind predispuse la contaminarea cu diverse bacterii. Este indicat sa eviti consumul de peste si fructe de mare crude, in special scoici.

In acelasi timp, evita si pestele si fructele de mare afumate sau congelate. Ai grija si la apele din care provin pestii pe care ii consumi. Consuma peste si fructe de mare doar din locurile despre care stii ca sunt sigure si nepoluate.

De asemenea, ai grija cum gatesti pestele. Temperatura recomandata este de 60 - 63 de grade. Cand este bine facut, pestele trebuie sa se desfaca usor in fasii. Crevetii, homarul si scoicile trebuie sa aiba o culoare alba, iar carapacea sa se deschida.
 

Carne si oua negatite


Pentru a preveni contaminarea si intoxicatia alimentara gateste bine carnea inainte de a o consuma. Evita mezelurile, care contin listeria, o bacterie care poate provoca avort spontan. Aceasta bacterie patrunde prin placenta, pana la fat, ducand la infectii ale sangelui. Si pateurile din carne pot contine aceasta baterie.

Ai grija si la oua, deoarece acestea pot contine salmonella. Evita si preparatele care contin ou crud, cum ar fi maioneza.
 

Alimente nepasteurizate
 

Produsele lactate precum laptele degresat, mozzarella sau branza de vaci sunt alimente sanatoase care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta. Evita insa produsele lactate nepasteurizate, care pot duce la numeroase afectiuni digestive .

In timpul sarcinii evita sa consumi produse precum branza brie , feta, camembert sau branza albastra. Nu te atinge nici de produsele lactate din lapte de capra, care pot contine listeria.
 

Fructe si legume nespalate


Pentru a elimina bacteriile periculoase, ai grija sa speli bine toate fructele si legumele pe care le consumi crude. Evita si germenii de legume, deoarece pot contine bacterii periculoase pentru fat.
 

Alimente care contin Vitamina A


Alimentele cu un continut ridicat de vitamina A pot cauza numeroase malformatii. Astfel, evita sa consumi alimente pe baza de ficat de pasare sau animale.
 

Cafea si alcool


Cafeaua poate patrunde prin placenta si afecta ritmul cardiac al fatului. Mareste si riscul de avort. Nu consuma mai mult de 200 ml pe zi.

Alcoolul trebuie eliminat complet din alimentatie, deoarece poate afecta dramatic dezvoltarea fatului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare