Dieta si nutritie

#alimente colon #curatarea colonului #colon iritabil

Alimente ideale pentru curatarea colonului

Doua roluri principale are colonul: cel de absorbtie a apei si a electrolitilor si cel de depozitare a materiilor fecale pana la eliminarea lor. Lipsa de fibre din alimentatia zilnica, asociata cu sedentarismul constituie cea mai frecventa cauza a constipatiei cronice.

La fel cum ceea ce alegi sa mananci sau sa bei iti poate afecta inima, creierul si muschii, alimentele iti afecteaza si colonul. Pentru a avea un colon sanatos trebuie sa te hranesti cu alimente potrivite. Tocmai de aceea, dieta este foarte importanta in protejarea colonului.

Cazurile de cancer de colon sunt in crestere in randul tinerilor, anunta American Cancer Society. Desi expertii nu sunt foarte siguri de ce, acestia cred ca mediul inconjurator, dar si alimentatia neatenta au dus la aceasta sporire a incidentei afectiunii.

Ce ar trebui sa mananci pentru protejarea colonului 

Cereale integrale. E important sa iti concentrezi atentia pe alimente integrale, intr-o stare cat mai apropiata de ceea ce a oferit natura. Cerealele integrale minim procesate, precum orezul brun, ovazul si quinoa, sunt ideale pentru un colon sanatos. Acestea sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna ca vor ajuta la curatirea colonului. Consumul zilnic a trei portii de cereale integrale scade riscul de cancer colorectal cu 17%, potrivit unui raport din 2017 al Scolii de Sanatate Publica Harvard T Chan.

Fasole si linte. Leguminoasele precum fasolea si lintea sunt si ele pline de fibre. Persoanele care consuma frecvent fibre din surse vegetale au un risc diminuat cu 35% de a avea polipi pe colon. Cercetatorii sustin ca aceste leguminoase fitochimicale, foarte utile pentru protejarea organismului impotriva cancerului.

Chia. Consumul a doua linguri de seminte de chia iti ofera o cantitate de 10 grame de fibre, adica 40% din necesarul zilnic.

Broccoli, conopida si varza. Unele dintre cele mai bune surse de fibre provin din cruditati. Potrivit unui studiu, consumul zilnic al unei portii de legume verzi a scazut riscul de cancer de colon cu 24%, comparativ cu cei care au mancat mai putin de atat. O metoda utila este sa te asiguri ca doua treimi din farfuria este reprezentata de surse vegetale bogate in fibre, precum broccoli, conopida si varza.

Somon, sardine si pastrav. Persoanele care sufera de cancer colorectal, dar si-au marit aportul de omega 3 prin consumul de peste gras precum somon, sardine si pastrav prezinta un risc mai mic de mortalitate comparativ cu cei care evita pestele, arata un studiu publicat in revista Gut. Grasimile Omega 3 pot opri dezvoltarea celulelor canceroase.

Nuci. Nu doar ca sunt o sursa de fibre, dar contin si acizi grasi omega 3 sub forma de acid alfa-linolenic, motiv pentru sunt indicate pentru curatarea colonului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare