Dieta si nutritie

#rinichi #lactate #alimentatie

Alimente de evitat cand ai probleme cu rinichii

Dieta potrivita este cruciala pentru sanatatea rinichilor tai, mai ales daca ai descoperit recent ca te confrunti cu nisip sau chiar pietre la nivelul acestora. In mod normal, medicii sunt cei care ar trebuie sa te atentioneze asupra unei astfel de diete, mai ales atunci cand iti ofera un tratament in acest sens, insa uneori uita sa o faca ori sa iti dea o lista completa.


Iata o lista cu alimente interzise atunci cand te confrunti cu probleme la nivelul rinichilor


Sare


Alimentele care au un continut ridicat de sare creaza probleme ale functiei renale asa ca ar fi bine sa fie evitate. Alimentele procesate (parizer, salam, sunca presata, conserve etc) au cantitati mari de sare tocmai pentru a pastra un termen de valabilitate cat mai indelungat. De asemenea, pe langa aceasta grupa de alimente, este indicat sa eviti sa adaugi cantitati mari de sare in mancarea pe care ti-o prepari in casa si sa pui doar cat este necesar pentru ca alimentul respectiv sa capete putin gust.


Alimente bogate in potasiu


Alimentele care contin prea mult potasiu sunt si ele daunatoare pentru rinichi, pentru ca se depun pe acestia sub forma de pietricele de dimensiuni reduse. Totusi, in timp acestea pot deveni mari, dureroase si va trebui sa le elimini cu ajutorul unui tratament sau chiar a unei interventii chirurgicale, in functie de dimensiunea sa.


Potasiul se regaseste in belsug in alimente precum: portocale, prune, nectarine, stafide, banane, potasiu, rosii, cartofi, spanac, sparanghel sau dovleac.


Lactate


Laprele, branza, iaurtul si produsele din lapte in general ar trebui consumate cu moderatie in cazul in care te confrunti deja cu nisip sau pietre la rinichi . Explicatia este ca aceste alimente au in compozitia lor o cantitate mare de calciu, care nu face decat sa se depuna incet si sigur la nivelul rinichilor.


In mod evident nu poti renunta in totalitate la produsele din lapte, insa cu siguranta le poti consuma in cantitati mai mici.


Alimente bogate in proteine


Limitarea consumului de carne in cazul pacientilor cu afectiuni la nivelul rinichilor este esentiala pentru a mentine sanatatea acestora. Un consum prea mare de carne de vita, porc, pui sau curcan nu va face decat sa irite si mai mult rinichii si sa duca la alte complicatii.


De asemenea, alimentele care au un nivel ridicat de oxalat sunt si ele de evitat din cauza faptului ca stimuleaza aparitia pietrelor la lnivelul rinichilor. Printre aceste alimente se numara spanacul, sfecla, germenii de grau, cartofii dulci, alunele si ciocolata.


Cum sa iti detoxifiezi rinichii


In primul rand, cel mai important lucru este sa bei cel putin 2 litri de apa sau ceai pe zi. Ceaiul de matase de porumb , frunzele de papadie sau coada calului se numara printre cele mai benefice ceaiuri pentru rinichi .


Atentie! Nu uita ca rolul rinichilor este de a filtra sangele si de a elimina sarea si toate substantele toxice sau  inutile prin intermediul aparatului urinar. Asadar, cu cat consumi mai putine alimente dauntoare, cu atat rinichii tai vor fi mai relaxati si mai sanatosi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare