Dieta si nutritie

#cataracta #ochelari #ochi #morcovi #peste #vedere #oua #verdeturi #alimente

Alimente care previn aparitia afectiunilor oculare

De cele mai multe ori, ochii sunt primii afectati de aerul poluat, de clorul din piscina ori de prea multe ore petrecute in fata calculatorului sau a televizorului. Daca nu o protejezi, in timp vederea iti va fi afectata, iar ochelarii vor deveni un accesoriu obligatoriu. Protejeaza-ti ochii cu o alimentatie echilibrata, care poate face minuni pentru acuratetea ta vizuala.

Specialistii te sfatuiesc sa introduci in dieta alimente bogate in vitaminele A, C si E si minerale precum cupru si zinc. Nu uita de betacaroten si luteina, antioxidantii care protejeaza retina de efectele nocive ale soarelui. De asemenea, grasimile din peste sunt un alt aliment care protejeaza membrana celulara. Citeste mai jos ce sa mananci pentru a avea ochi sanatosi!

Verdeturi

Consuma salata verde pentru a preveni cataracta si degenerescenta maculara (boala oftalmologica care distruge vederea). Aceasta planta, alaturi de alte verdeturi, contine luteina si zeaxantina, antioxidanti benefici pentru vederea ta.

Oua

Potrivit specialistilor, galbenusul de ou este sursa principala de luteina si zeaxantina din alimentatie, iar un consum moderat ajuta la prevenirea degenerescentei maculare. Atentie insa, consumul exagerat de oua nu face bine ficatului si fierii.

Citrice si fructe de padure

Lamaia, afinele, capsunele, murele sau zmeura sunt fructe bogate in vitamina C, iar aceasta reduce riscul de a dezvolta cataracta si degenerescenta maculara, boala care apare in special dupa varsta de 50 de ani.

Migdale

Cercetarile arata ca migdalele sunt pline de vitamina E. Aceste fructe oleaginoase revigoreaza globul ocular si imbunatatesc vederea. Un pumn de migdale iti asigura jumatate din doza zilnica de vitamina E.

Grasimi din peste

Consuma cat mai mult peste (ton, pastrav, somon, ton, macrou) bogat in DHA, un acid gras care se regaseste in retina ta. Atunci cand ai ochii uscati, inseamna ca ai un continut scazut de DHA, spun cercetatorii.

Morcovi

O sursa importanta de vitamina A, morcovul este un nutrient esential care contribuie la mentinerea unei vederi bune. Este indicat sa consumi morcovi de cel putin doua-trei ori pe saptamana.

Sursa foto: cataract-health-news.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare