Dieta si nutritie

#sanatate #paine #toxic #paine prajita #alimente toxice

Ai grija la painea prajita! Poate fi toxica!

Deja stii ca alimentele bogate in carbohidrati simpli, precum cartofii prajiti si painea alba, contin calorii goale, care nu ofera organismului nutrientii de care are nevoie si care ajuta la depunerea kilogramelor nedorite. Stiai, insa, ca aceste produse contin si unele toxine, ca rezultat al procesului de gatire, care favorizeaza declansarea cancerului? Afla mai jos despre ce toxina este vorba!

Acrilamida este o substanta chimica industriala, care afecteaza fertilitatea si activitatea creierului atunci cand este consumata in cantitati mari. Aceasta toxina se gaseste in special in produsele din cereale si cartofi, pregatite la temperaturi ridicate.

Atunci cand sunt gatite la temperaturi mai mari de 120 de grade, anumite tipuri de zaharuri si proteine oxideaza si formeaza acrilamida. Astfel, chips-urile, cartofii prajiti, painea prajita, turta dulce sau fursecurile elibereaza cele mai mari cantitati de acrilamida. In plus, cu cat painea prajita este mai "arsa", cu atat contine mai multa acrilamida.


Care sunt riscurile pentru sanatate ale consmului de acrilamida

Acrilamida este o substanta toxica si cancerigena, care favorizeaza in special aparitia cancerului de uter, ovare si testicule. Are si un efect neurotoxic si favorizeaza declansarea bolii Alzheimer. In plus, provoaca impotenta si frigiditate.


Care sunt masurile de limitare a consumului de acrilamida

Vestea buna este ca exista numeroase metode simple prin care poti limita expunerea la acrilamida, asadar iti poti proteja sanatatea. Astfel, principala masura pe care o poti lua este sa gatesti mancarea la temperaturi joase, mai mici de 100 de grade Celsius. In plus, este foarte important sa limitezi consumul de paine si cartofi prajiti.

Daca iti plac cartofii prajiti, inainte de a-i gati lasa-i la inmuiat in apa rece timp de 30 de minute. In acest fel, vei reduce nivelul de acrilamida cu 38%. Evita insa sa lasi cartofii in frigider, deoarece in timpul prajirii, nivelul de acrilamida se dubleaza.

In plus, daca prepari chiar tu acasa paine, adauga in aluat si 1 - 2 lingurite de rozmarin uscat. Acest condiment reduce nivelul acrilamida din paine cu 60%. Atunci cand prajesti painea, evita sa consumi coaja sau partile mai inchise la culoare, care contin cea mai mare cantitate de acrilamida. De asemenea, prajeste painea cat mai putin, doar pana cand devine aurie.

Sursa foto: Threedonia.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare