Dieta si nutritie

#dieta #alimentatie #organism #fructe #sanatate #legume

8 lucruri care se intampla in organismul tau cand NU mananci suficiente fructe si legume

Fructele si legumele ar trebui sa faca parte din dieta zilnica. Consumate in special crude, acestea au un rol esential asupra starii de sanatate si contribuie nu doar la buna functionare a organismului, dar si a creierului, asigura o stare de spirit buna, mai multa vitalitate si energie. Pe de alta parte, consumul insuficient de fructe si legume poate avea urmari grave asupra starii de sanatate. De la aparitia unor boli grave, pana la deteriorarea starii psihice, instalarea unor deficiente greu de tratat mai apoi si probleme digestive, toate acestea se afla pe lista problemelor de sanatate care apar in momentul in care corpul nostru nu este alimentat corespunzator. Iata ce se intampla in corpul tau cand nu mananci suficiente fructe si legume.

Deficienta de vitamine si minerale

Fructele si legumele contin cea mai mare cantitate de nutrienti importanti pentru sanatate. Este important sa mananci trei portii de legume si doua de fructe, pe zi, pentru a nu te confrunta cu deficienta de nutrienti, care poate duce la aparitia unor afectiuni grave.

Probleme digestive

Atunci cand nu mananci suficiente fructe si legume apar si problemele digestive. Printre cele mai frecvente afectiuni sunt constipatia, hemoroizii si diverticuloza. Fructele si legumele contin celuloza care ajuta tranzitul intestinal si usureaza digestia.

Risc crescut de aparitie a cancerului

Nu exista un anumit aliment care poate impiedica aparitia cancerului, insa o dieta bazata pe fructe si legume poate reduce riscul aparitiei acestei boli. Antixodinati precum vitamina E, C si carotenoizii pot reduce riscul aparitiei cancerului, protejand celulele sanatoase de radicalii liberi.

Cresterea in greutate

Atunci cand nu mananci fructe si legume, probabil consumi alte alimente care contin grasimi si sunt bogate in calorii. Cu cat vei manca mai multe fructe si legume iti vei mentine greutatea constanta, doar daca legumele pe care le consumi nu sunt printre cele bogate in amidon, precum cartofii, porumbul sau mazarea.

Predispozitie crescuta la aparitia diabetului

Cresterea in greutate este asociata cu apartia diabetului, asadar exista un risc mai mare de aparitie a acestei boli atunci cand mananci mancare grasa, alimente procesate sau de tip fast-food, in loc sa consumi fructe si legume.

Cresterea tensiunii arteriale

Atunci cand mananci alimente cu un continut ridicat de sare si nu consumi suficiente fructe si legume, tensiunea arteriala va creste, cu siguranta. Urmand o dieta echilibrata si bogata in fructe si legume, asa cum este de exemplu renumita dieta Mediteraneeana, previi cresterea tensiunii arteriale, iar in cazul persoanelor hipertensive aceasta ar putea scadea.

Risc crescut de aparitie a bolilor de inima

Ca parte a efectului de scadere a tensiunii arteriale, consumul de fructe si legume poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Studii recente au demonstrate ca pentru fiecare portie de fructe si legume consumate, scade cu 4% riscul decesului din cauza bolilor cardiovasculare.

Instalarea depresiei

Exista o legatura stransa intre ceea ce mancam si sanatatea mintala. Fructele si legumele sunt renumite pentru rolul lor de a proteja sanatatea mintala. Deficienta de nutrienti insa, cum sunt acidul pantoteic si vitamina B6, poate fi o cauza a instalarii depresiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului