Dieta si nutritie

#cafea zilnic # consum cafea #bautura #cafea

7 modificari care au loc in corpul tau daca bei cafea zilnic

Cafeaua este una dintre cele mai iubite bauturi si acesta este motivul pentru care de-a lungul timpului s-au facut numeroase cercetari si studii asupra beneficiilor cafelei si efectelor pe care aceasta le poate avea asupra sanatatii. Iar rezultatele au fost, in anumite privinte, surprinzatoare. Cafeaua are multe calitati si efecte pozitive asupra starii de sanatate, insa exista si cateva efecte mai putin placute pe care le pot resimti bautorii de cafea, mai ales atunci cand fac excese. Cert este ca dupa ce am baut o ceasca de cafea, in corpul nostru se produc unele schimbari.

Scad sansele de a aparitie a cancerului si a altor afectiuni

Cafeaua este bogata in antioxidanti, iar studiile arata ca atunci cand este consumata cu moderatie (3-5 cesti de cafea pe zi), cafeaua poate reduce riscul aparitiei unor boli grave precum cancer, diabet de tip 2, Parkinson, dementa sau ciroza hepatica.

Ai o stare de spirit mai buna

Continutul de cofeina din cafea are efecte directe asupra creierului, iar acestea se pot observa mai ales in cazul consumului scazut de cafea. Cofeina a fost asociata cu actiunile pozitive asupra creierului, inclusiv sporirea atentiei, cresterea concentrarii si o stare de spirit vizibil mai buna.

Iti imbunatatesti memoria

Din moment ce cofeina imbunatateste performantele 24 de ore dupa administrare, se poate trage concluzia ca tot cofeina ajuta la imbunatatirea memoriei de lunga durata.

Imbunatateste performantele sportive

Cafeaua este buna pentru sportivi pentru ca ii ajuta nu doar din punct de vedere psihic, ci si fizic, imbunatatind performantele sportive. Studiile au demonstrat ca toata cofeina naturala din cafea are legatura cu performantele fizice mai bune, in special in cazul celor care fac aerobic sau exercitii de rezistenta. Cantitatea de cofeina recomandata pentru performante fizice mai bune este de 2-6 miligrame de cofeina pe kilogram corp. Cofeina poate creste performanta atat în timpul antrenamentelor prelungite, cat si a celor de scurta durata. De asemenea, cofeina reactioneaza cu receptorii din creier pentru a „opri” partea care recunoaste adenozina, substanta chimica care provoaca o senzatie de oboseala.

Dar consumul de cafea are si anumite parti negative, efectele acestei bauturi nefiind benefice in anumite privinte.

Iti poate afecta negativ rutina zilnica daca este consumata in exces

Cafeaua este benefica atat timp cat este consumata cu moderatie, daca este consumata in exces, apar si efectele negative. Unele persoane care au depasit doza zilnica cu care sunt obisnuite se pot confrunta cu anxietate, panica, insomnii sau somn agitat, dureri de cap.

Poate determina cresterea nivelului colesterolului

In functie de modul in care este preparata, cafeaua poate duce la cresterea nivelului de colesterol. Varianta cea mai buna pentru cei care se tem de colesterol este prepararea cafelei cu ajutorul filtrelor de hartie, care au capacitatea de a separa cafeua de uleiurile care provoaca cresterea colesterolului.

Poate duce la cresterea tensiunii arteriale

Cafeaua poate duce la cresterea tensiunii arteriale. In mod normal, aceste episoade sunt de scurta durata, temporare si nu au efecte negative pe termen lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare