Dieta si nutritie

#carbohidrati buni #dieta carbohidrati #carbohidrati #dieta #alimentatie #regim alimentar #nutritie

7 carbohidrati de care NU trebuie sa te feresti

Studii recente au demonstrat faptul ca o alimentatie saraca in carbohidrati ajuta la o mai rapida scadere in greutate si mentine inima mai sanatoasa decat in cazul consumului de alimente grase. Insa trebuie tinut cont ca fara carbohidrati nu am putea supravietui.

Specialistiii sustin ca acest gen de nutrienti ar trebui sa reprezinte intre 45% si 65% din consumul total de calorii dintr-o zi. Astfel, in cazul unui regim de 2.000 de calorii pe zi, intre 900 si 1.300 de calorii trebuie sa provina din carbohidrati. Iata ce e indicat sa mananci:

Fasole

Aproape orice tip de fasole ofera o doza consistenta de fibre si o cantitate redusa de zahar. 30 de grame de fasole neagra, spre exemplu, contin 7 grame din totalul de carbohidrati, din care doua grame sunt fibre.

In plus, fasolea contine si proteine, iar un studiu a demonstrat faptul ca cei care mananca fasole ajung sa cantareasca mai putin, asta desi e foarte probabil sa consume o cantitate mai mare de mancare decat cei care se feresc de aceste alimente.

Dovleac

Dovleacul este, de asemenea, un produs cu un continut redus de zaharuri, insa bogat in carbohidrati si in fibre. O ceasca de cuburi de dovleac contine aproape 22 de grame de carbohidrati, dintre care mai mult de 6 grame sunt fibre.

Culoarea dovleacului este cea care indica prezenta intr-o masura mai mare sau mai mica a carotenoidelor, fitonutrienti esentiali pentru sanatate. Astfel, dovleacul care are pulpa rosiatica are un continut mai ridicat de carotenoide.

Fulgi de ovaz

Fibrele provenite din ovaz sunt responsabile cu o mai buna sanatate a inimii, dar si cu controlul greutatii si scaderea colesterolului.

Popcorn

O ceasca de floricele de porumb contine 6 grame de carbohidrati, din care un gram este reprezentat de fibre. Intreaga cantitate are doar 31 de calorii.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt o mare sursa de carbohidrati. Sunt bogati in fibre, dar si in vitamina C, proteine si potasiu.

Banane

O banana medie contine 3 grame de fibre si o doza consistenta de vitamina B6, deosebit de importante pentru functionarea organismului.

Fructe de padure

Orice soi de fructe de padure iti va oferi o cantitate importanta de fibre si o serie intreaga de vitamine si antioxidanti. O ceasca de afine, spre exemplu, contine 84 de calorii.

Sursa foto: shapeyourenergy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare