Dieta si nutritie

# exces de sare #dieta #alimentatie #sare

6 semne ca mananci prea multa sare

Poate ca iti place gustul sarat, insa a manca sare in exces poate sa aiba efecte total neplacute pentru tine si corpul tau. Este bine sa analizezi cu atentie semnele care te pot conduce spre aspecte neplacute si sa iei in considerare reducerea cantitatii de sare pe care o mananci in fiecare zi. Iata cateva informatii care iti indica faptul ca mananci prea multa sare in fiecare zi:

1. Creierul tau este „incetosat” si cu probleme de cognitie

Poate ca nu stiai, insa un consum exagerat de sare zilnic, poate sa determine pierderea abilitatilor cognitive in timp. Poti sa te simti incapabil sa gandesti si sa procesezi. In Colorado s-a facut un studiu pentru barbati cu varsta de peste 65 ani si s-a descoperit o legatura intre consumul de sodiu si prezenta lui in sange si dementa sau pierderea capacitatii cognitive in timp.

2. Simti ca iti este mereu sete

Cand mananci pizza, spaghete sau hamburgeri, simti nevoia de a bea apa din plin pentru ca ele contin cantitati foarte mari de sare si corpul tau simte nevoia sa le disipeze. Astfel ca, daca simti in general nevoia de apa excesiva, poate sa fie si din cauza mancatului cu prea multa sare.

3. Esti umflat, mai ales dimineata

Daca iti simti corpul umflat si pufos, cu un aspect ce duce cu gandul la a avea poate kilograme in plus, este posibil sa retii foarte multa apa. Acest lucru se intampla si de la mancarea cu exces de sare, care determina modificari in corp neplacute. Ceea ce poti sa faci este sa modifici nivelul de sare din alimentele tale.

4. Ai pietre la rinichi

Atunci cand consumi multa sare se determina prezenta prea multor proteine gasite in urina ta. Astfel ca exista riscul crescut ca tu sa faci pietre la rinichi. Este bine sa discuti cu medicul tau si sa iti recomande alimente care au continut redus de sare pentru corp.

5. Ai ulcer

Stomacul poate sa aiba probleme in ceea ce priveste mucoasa care il protejeaza. Aceste probleme pot sa fie de tipul gastritei sau ulcerului. Sarea pe care o ingeram poate sa determine aceste afectiuni si sa ajute sa se raspandeasca bacteria din interior, care este principala ce afecteaza stomacul. Aceasta se numeste Heliobacter Pylori.

6. Ai tensiunea marita

O tensiune marita poate sa insemne multe lucruri si poate sa aiba cauze diverse. Una dintre ele poate sa fie si consumul de alimente bogate in sare, care pastreaza prea mult lichid in vene si inima pompeaza mult mai greu totul. Se poate ca medicul sa iti indice consumul redus de sare si sa iti recomande pasii pe care ii ai de facut in continuare. Se poate sa iti indice si alimentele care pot sa fie gustoase si sa aiba mult mai putina sare decat esti obisnuit sa mananci. Medicii recomanda un consum de maxim 1500 miligrame de sare pe zi, iar oamenii pot ajunge sa consume si 3400 de miligrame de sare zilnic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului