Dieta si nutritie

#odihna #alimentatie #medicamente #metabolism lent

6 factori care incetinesc metabolismul

Metabolismul lent este o adevarata problema cu care se confrunta mare parte a populatiei. Persoanele care au un astfel de metabolism stocheaza foarte usor grasimile, ard greu caloriile si le este in permanenta frig. Exista insa anumiti factori care incetinesc metabolismul, de care este important sa tii cont pentru reglarea acestuia.

1 Stresul

Din cauza stresului, nivelul cortizolului - cel mai important glucocorticosteroid, esential pentru mentinerea mai multor functii ale organismului - creste, ceea ce iti poate afecta metabolismul.

Ridicarea nivelului de cortizol poate duce la cresterea poftei de mancare, motiv pentru care se poate sa capeti cateva kilograme in plus. Din cauza kilogramelor in plus, functionarea metabolismului este incetinita.

Pentru a combate stresul, este important sa eviti oamenii si situatiile care te pot nelinisti si sa efectuezi anumite exercitii antistres, care sa te ajute sa-ti mentii greutatea normala.

2 Lipsa somnului

Pentru a-ti mentine metabolismul activ, nu sari peste orele de somn! Atunci cand organismul nu este suficient de odihnit, procesul de metabolizare al carbohidratilor poate fi ingreunat, ceea ce declanseaza o reactie in lant.

Asadar, cand carbohidratii nu sunt metabolizati, creste nivelul de zahar din sange, ceea ce duce la cresterea dozei de insulina. Astfel, corpul tau primeste semnale sa stocheze energia neutilizata sub forma de grasime.

Pentru a stopa acest ciclu nefast pentru organismul tau, este important sa respecti orele de somn in fiecare zi, chiar si in zilele libere.

3 Consumul alimentelor bogate in grasimi

Atunci cand consumi foarte multe alimente bogate in grasimi, metabolismul tau incetineste, pentru a conserva o parte din grasimi pentru folosirea lor ulterioarea. Drept urmare, cresterea in greutate este inevitabila, in majoritatea cazurilor.

Pentru a-ti mentine starea metabolismului intacta sau pentru a o imbunatati este recomandat sa consumi doar carne slaba, produse lactate degresate si cat mai multe alimente care contin grasimi mononesaturate, cum ar fi nucile, pestele sau avocado.

4 Consumul de medicamente

Unele medicamente pot provoca incetinirea metabolismului. Printre acestea se numara antidepresivele, medicamentele pentru diabet, tratamentul cu steroizi ori hormoni.

In cazul in care banuiesti ca metabolismul este incetinit, este indicat sa te consulti cu un medic, care iti poate recomanda alte medicamente, iti poate schimba dozajul sau ora la care trebuie sa le iei.

5 Afectiunile medicale iti pot afecta metabolismul

Cel mai cunoscut exemplu al unei afectiuni care incetineste metabolismul este hipotiroidismul, ceea ce inseamna ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni.

Pentru a sti exact daca incetinirea metabolismului este cauzata de glanda tiroida, este important sa iti faci teste de sange.

6 Portiile prea mici de mancare

Daca urmezi o dieta dura si scoti prea multe calorii din planul de alimentatie, vei ajute sa-ti sabotezi metabolismul. Prin urmare, corpul tau va incetini arderea caloriilor, intrucat va crede ca iti este foame. O alta problema care apare atunci cand mananci prea putin este la nivelul muschilor. Astfel, cand nivelul nutritional este scazut, corpul descompune tesutul muscular pentru a-l folosi ca sursa de energie.

Daca vrei sa iti schimbi metabolismul si sa pierzi in greutate, este important sa mananci suficient, astfel incat sa nu iti fie foame. Portiile mici si dese sunt o varianta mai buna decat infometarea.

Sursa foto: everydayhealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare