Dieta si nutritie

# malnutritie #dieta #dieta de slabit #vergeturi #efectul yoyo

5 motive pentru a NU tine o dieta de slabit

Dietele de slabit sunt foarte populare si ele sunt tinute mai nou de oameni de toate varstele, fara recomandarea unui specialist in nutritie. Din pacate, in aceste cazuri persoanele respective se pot bucura de efecte vizibile pe moment, insa in peste jumatate din cazuri, intervine efectul yoyo (reacumularea kilogramelor pierdute).


Iata cateva motive pentru care nu este recomandat sa tii o dieta


Aparitia malnutritiei


Este foarte posibil ca in cazul in care tii o dieta care nu este recomandata de un nutritionist si nu este personalizata dupa necesitatile tale, sa te confrunti cu malnutritia. Aceasta apare atunci cand renunti la mancarurile tale preferate intr-un mod extrem si cand tai de pe lista cu alimente produse alimentare esentiale pentru sanatate. O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina carbohidrati, grasimi si proteine, dar si un numar minim de calorii pentru a mentine sanatatea corpului.


Cel mai bine este sa mananci totusi alimentele care iti plac, mai rar si in cantitati mai mici, insa nu este deloc recomandat sa le excluzi definitiv din alimentatie.


Instalarea nervozitatii


O dieta drastica te poate face sa iti pierzi gandirea rationala si te enervezi chiar si din cele mai banale lucruri. Asadar, chiar daca organismul tau face fata acestei provocari, este foarte posibil ca psihicul tau sa refuze ideea de dieta si sa isi manifeste nemultumirea prin stari de nervozitate, furie si chiar depresie.


Efectul yoyo


Sunt sanse foarte mari ca dupa terminarea unei diete drastice sa ai parte de un soc: kilogramele pierdute se depun rapid inapoi. Efectul yoyo atunci cand in timpul unui regim de slabire aportul caloric este mult restrans, ceea ce obliga corpul sa reactioneze. In momentul in care organismului i se diminueaza ratia calorica obisnuita, acesta raspunde in doua moduri: intra intr-o stare de repaus si consuma cat mai putina energie sau incepe sa stocheze mai multe calorii si grasimi.


Lipsa energiei


Reducerea dramatica a aportului de calorii poate duce la un nivel redus de energie si la instalarea inexplicabila a starii de oboseala. Incearca sa mananci mai des, in cantitati mai mici, alimente care iti ofera totusi suficiente calorii pentru a avea energia necesara pentru a trece cu bine de ziua respectiva.


Aparitia vergeturilor


In momentul in care tii o dieta echilibrata si personalizata, sansele sa te confrunti cu aparitia vergeturilor sunt foarte mici, insa atunci cand te infometezi sau tii diete de slabit drastice si total nepotrivite, vergeturile vor aparea cu siguranta. Nu uita ca este foarte greu sa scapi de ele, asa ca este recomandat ca atunci cand vrei sa slabesti sa urmezi un program stabilit de nutritionist si, desigur, sa asociezi regimul  cu un program de slabit.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare