Dieta si nutritie

#nuci #ulei de masline extravirgin #avocado #inflamatii #curcuma

4 alimente cu efect antiinflamator

Organismul uman trebuie protejat impotriva inflamatiilor, care pot fi cauza mai multor boli, precum afectiunile vasculare, artrita, Alzheimer, atacurile de cord sau cancerul la colon. Exista anumite medicamente antiinflamatorii, insa acestea au efecte secundare, mai ales daca sunt folosite pe termen lung. Va prezentam, in schimb, cateva alimente cu proprietati antiinflamatorii care pot substitui medicamentele si au efecte benefice pentru combaterea durerii.

1 Uleiul de masline virgin

Uleiul de masline este indicat pentru combaterea durerii de orice tip. Acesta contine acid alfa-linoleic (ALA), un tip de omega-3, care este un antiinflamator puternic. Studii recente arata faptul ca uleiul de masline este indicat si pentru reglarea tensiunii arteriale sau scaderea in greutate. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti.

Asadar, inlocuieste uleiul de floarea-soarelui cu ulei de masline si foloseste-l atunci cand prepari sosuri sau salate. Cand gatesti produse de patiserie, renunta la unt in favoarea uleiului de masline. Este important sa verifici eticheta atunci cand il cumperi, deoarece uleiul trebuie sa fie virgin sau extra virgin. Acest tip de ulei nu a fost supus niciunui tratament cu substante chimice si are compusii mai sanatosi decat oricare alt ulei.

2 Curcuma

Curcuma este un condiment traditional indian, disponibil sub forma de pulbere de culoare galben-portocaliu. Curcumina din curcuma este un antiinflamator puternic, care poate oferi organismului protectie impotriva cancerului. Poti folosi curcuma alaturi de preparatele din carne si legume, insa trebuie adaugat in cantitati mici.

3 Nucile

Nucile sunt bogate in acizi grasi omega-3, care pot diminua inflamatia si reduc riscul de accident vascular cerebral si afectiuni cardiace. Nucile contin proteine, minerale si vitamine si un numar mare de antioxidanti. Avantajul nucilor este ca pot fi consumate in stare naturala, fara a fi gatite, proces in care alimentele isi pierd din proprietatile benefice. Potrivit cercetatorilor, daca mananci sapte nuci in fiecare zi, sansele de a te imbolnavi scad considerabil.

4 Avocado

Avocado contine acid oleic, care se regaseste si in uleiul de masline, care controleaza nivelul colesterolului. Avocado contine si diferiti compusi care lupta cu inflamatia, cum ar fi carotenoizi, fitosteroli, alcooli grasi polihidroxilici si acizi grasi omega-3. Acesti compusi lucreaza impreuna in procesul antiinflamator. Acizii grasi mononesaturati din avocado iau parte la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Sursa foto: looc.es/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare