Dieta si nutritie

#junk food #sanatate #alimentatie #alimentatie nesanatoasa #dieta si nutritie

14 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre junk food

Alimentele de tip junk food sunt acum disponibile oriunde in lume. Le gasesti in supermarketuri, bacanii, restaurante fast food. Nutritionistii avertizeaza insa asupra riscurilor la care te expui atunci cand consumi in exces astfel de alimente. De la hipertensiune, obezitate si diabet, pana la probleme congenitale si chiar cancer, alimentele de tip junk food sunt extrem de nocive pentru organismul uman. Iata 14 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre junk food!

1. Junk Food se refera la alimentele cu o valoare nutritiva redusa, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cofeina. Printre alimentele junk food se numara cerealele pentru micul dejun, bomboanele, chips-urile, fursecurile, cartofii prajiti, guma de mestecat, hamburgerii, inghetata, sucurile carbogazoase si majoritate deserturilor dulci, din comert.

2. Termenul "junk food" a fost folosit initial in anul 1960, insa a devenit popular in urmatorul deceniu, atunci cand melodia "Junk Food Junkie" a lui Larry Groce a ajuns in topurile muzicale, in 1976.

3. Cresterea consumului de alimente de tip junk food a fost asociata in mod direct cu cresterea ratei obezitatii, afectiunilor cardiace, hipertensiunii, cancerului si cariilor dentare.

4. In anul 1979, americanul Daniel White a declarat ca i-a ucis pe George Moscone, primarul orasului San Francisco, si pe Harvey Milk, un politician american, deoarece mancase prea multe alimente de tip junk food, precum Twinkies, batoane de ciocolata si briose. Toate aceste alimente au cauzat o dereglare chimica in creier.

5. Grasimile din junk food stimuleaza creierul sa vrea mai multa mancare. Acest efect poate dura chiar si cateva zile.

6. In anii '30, un tehnician din industria alimentara pentru animale a inventat alimentele junk food expandate.

7. Alimentatia moderna include cantitati mari de produse junk food bogate in zahar. In aceste conditii, nivelul de insulina din organism se afla la cote ridicate pe tot parcursul zilei, ceea ce duce la aparitia unor afectiuni metabolice, precum diabetul. Peste 300 de milioane de persoane din intreaga lume sufera de diabet, o boala grava, care poate fi fatala.

8. Gogosile sunt originare din Germania.

9. Dextrina din porumb, o substanta de intarire folosita in alimentele junk food, este de asemenea folosita si ca lipici pentru plicuri si timbre.

10. Alloxen, un produs obtinut la rafinarea fainii albe, folosit in industria junk food, cauzeaza diabet si distruge celulele pancreatice.

11. Bomboanele M&M au fost create de Forrest Mars si partenerul sau de afaceri, Bruce Murrie. Deoarece numele amandurora incepea cu litera M, si-au denumit bomboanele M&M. Culorile originale ale bomboanelor erau rosu, galben, verde, portocaliu, maro si violet.

12. Tinerele femei, care au o dieta bogata in alimente de tip junk food, sunt mult mai expuse riscului de a suferi de sindrom al ovarelor polichistice.

13. Femeile care consuma alimente junk food atunci cand sunt insarcinate sau alapteaza pot avea copii predispusi la obezitate pe tot parcursul vietii. In plus, copiii sunt expusi si la boli precum diabet si colesterol marit.

14. Aditivii si conservantii din alimentele junk food cauzeaza hiperactivitate la copii si probleme de atentie si invatare.


Sursa foto: pcmlifestyle.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare