Dieta si nutritie

# mancaruri procesate #schimbari organism #slabit #organism #schimbari

10 schimbari care au loc in organismul tau cand renunti la mancarurile procesate

Procesarea alimentelor este o problema atunci cand modifica un produs atat de mult incat continutul nutritiv, calitatea si valoarea lui se schimba dramatic. Iata care ar putea fi cateva dintre schimbarile si beneficiile renuntarii la mancarurile procesate.

 

Starea de spirit se imbunatateste

Consumul redus de alimente procesate duce la o stare de spirit mai buna, imbunatatirea nivelului energetic si scaderea iritabilitatii. Acest lucru este explicat de faptul ca exista o legatura intre dopamina, serotonina si zaharul procesat, care, desi, aparent, contribuie la o stare mai buna stimuland eliberarea neurotransmitatorilor, duce la epuizarea stocurilor de serotonina din creier si genereaza stari asemanatoare depresiei.

Creste capacitatea de concentrare

Alimentele puternic procesate contin mult zahar sau sirop de porumb cu un continut ridicat de fructoza, iar prea multa hrana procesata duce la dezechilibrarea functiilor creierului si ingreuneaza concentrarea. Daca vei renunta la ele, capacitatea ta de concentrare se va imbunatati.

Te vei simti mai putin umflat si balonat

Pentru a-si pastra prospetimea mai mult timp, alimentele procesate sunt bogate in sodiu care poate provoca retentia de apa. Eliminarea lor din dieta va avea beneficii mari asupra organismului - te vei simti mai putin umflat sau balonat.

Creste sensibilitatea la gusturi si arome

Reducerea alimentelor procesate va imbunatati capacitatea de a percepe gusturile. Studiile au dovedit ca persoanele care au o alimentatie cu un continut scazut de sodiu ajung sa prefere mancarea fara sare, gustul lor devenind mult mai sensibil.

Se imbunatateste somnul

Alimentele procesate perturba ciclul somnului prin faptul ca influenteaza nivelul glicemiei. Mentinerea constanta a zaharului din sange prin evitarea alimentelor rafinate si procesate cum ar fi sucurile si cerealele, te va ajuta sa dormi mai bine.

Se imbunatateste sanatatea digestiva

Alimentele procesate nu contin fibre integrale de care organismul are nevoie pentru o digestie sanatoasa. Fibrele asigura tranzitul adecvat al alimentelor prin intestine, prevenind constipatia. Totodata, ele sunt hrana pentru bacteriile bune care ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive. Ranuntand la alimentele procesate si consumand alimente sanatoase, naturale, bogate in fibre, cuma r fi fructele sau legumele proaspete, digestia ta se va ameliora considerabil.

Vei slabi

Limitarea sau chiar eliminarea completa a alimentelor procesate este esentiala pentru a ajunge la greutatea normala. Ele nu au nutrienti si fibre de care organismul are nevoie, asa ca inlocuirea lor cu fructe si legume proaspete va fi de un real ajutor!

Pielea ta devine mai frumoasa

Studiile arata ca exista o legatura puternica intre alimentatia sanatoasa si aspectul pielii, alimentele procesate avand un impact nefavorabil asupra ei.

Se reduce riscul bolilor

Pe termen lung, renuntarea la alimentele procesate ajuta la intarirea sistemului imunitar, reducand riscul aparitiei bolilor sau a altor simptome si afectiuni cum ar fi: colesterolul crescut, tensiune arteriala mare, cancer, inflamatii, boli ale ficatului si inimii, etc.

Atentie! La inceput, starea ta este posibil sa se inrautateasca

Desi renuntarea la mancarurile procesate are o multime de beneficii pe pentru organism, la inceput starea ta de spirit este posibil sa se inrautateasca, mai ales daca renuntarea la alimentele procesate se face brusc. Organismul are nevoie de timp pentru a se obisnui cu lipsa zaharului, a sarii si a altor ingrediente din mancarurile procesate, asa ca, atunci cand renunti la ele, este posibil sa urmeze o perioada in care nu te vei simti prea bine. Simptomele pot include anxietate, balonare, pofte si dureri de cap. Ele vor trece in cel mult 21 de zile si starea ta se va imbunatati considerabil apoi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare