Dieta si nutritie

#nutritie #dieta si nutritie #nutritie atleti #alimentatie #mituri alimentatie #alimentatie sportivi

(P) 10 mituri despre nutritia sportivilor

Atunci cand practicati un sport, fiecare va avea formula lui de lucru. Exista insa si multe conceptii gresite. Unele sunt inofensive, altele periculoase, in special cele legate de hidratare. O cunoastere si o aplicare corecta a regulilor unei diete poate face diferenta intre un sportiv de performanta si un sportiv mediocru.

Atunci cand practicati un sport, fiecare va avea formula lui de lucru. Exista insa si multe conceptii gresite. Unele sunt inofensive, altele periculoase, in special cele legate de hidratare. O cunoastere si o aplicare corecta a regulilor dieticei sportive poate face diferenta intre un sportiv de performanta si un sportiv mediocru. Asa ca am rugat un specialist in nutritie pentru sportivi de la supli.ro sa aduca cateva lamuriri in privinta acestor mituri.


1. Un sportiv trebuie sa isi dubleze portia de carne


Fals: este util sa consumati in mod regulat, nu pentru ca nu ar fi o sursa foarte buna de proteine si fier (ale caror nevoi sunt mari in randul sportivilor), dar o dieta bogata in carne nu creste masa musculara, si nu va imbunatati performanta, exista si alte alimente bogate in proteine si fier.


2. Trebuie sa mananci mult zahar, atunci cand faci sport


Fals: zaharul intra, desigur, in dieta sportivilor. Dar mare atentie la exces, care poate dezechilibra alimentatia si poate provoca hipoglicemie reactiva.


3. In timpul exercitiilor, trebuie limitat consumul de bauturi pentru a nu avea picioarele "grele"


Fals: un aport insuficient de lichide face contrariul, ingreuneaza activitatea sportiva si o face dificila si dureroasa, si poate cauza probleme grave.


4. Activitatea sportiva creste nevoia de magneziu


Adevarat: magneziul este utilizat pentru contractia musculara si metabolismul glucidelor. Un sportiv este deci interesat de alimentele bogate in magneziu (legume cu frunze verzi, cereale integrale, nuci, fructe uscate, ciocolata ...) si anumite ape minerale, bogate in magneziu.


5. Se recomanda sa mancati supa de legume dupa un eveniment sportiv


Adevarat: aceasta este o modalitate foarte buna de rehidratare, in timp ce ajuta organismul sa-si refaca rezervele de minerale.


6. Cafeaua poate imbunatati performantele sportive


Fals: Cofeina furnizata de cafea stimuleaza vigilenta si poate imbunatati, uneori ,reflexele. Cu toate acestea, la doze mari (in functie de individ), aceasta poate provoca, de asemenea, dureri de cap, greata, tahicardie ...

Nota: cafeina in doza farmacologica ar putea salva o cantitate de glicogen, prin mobilizarea acizilor grasi liberi. Acesta este motivul pentru care acum este pe lista de dopaj: pragul autorizat (12 mg / ml) permite distingerea unui consum "normal" la nivel farmacologic.


7. Pentru a creste forta musculara, este util sa adaugati pudra de proteine la produsele alimentare


Fals: Muschii se dezvolta mai intai prin activitate fizica. Si intr-o dieta echilibrata, aportul de proteine este mai mult decat suficient, chiar si pentru sportivi.


8. Trebuie sa consumati fructe uscate


Adevarat: ele sunt o gustare ce ofera multa energie, cu zaharuri usor asimilabile in forma lor naturala. Ele ofera, in plus, minerale utile pentru activitatea musculara (in special potasiu si magneziu). Puteti sa le consumati fara nici o ezitare!


9. Un supliment cu vitamine este obligatoriu pentru sportivi


Fals: un regim alimentar bine echilibrat poate acoperi toate nevoile de vitamine ale sportivilor. Aceasta se intampla numai in cazuri speciale, cand aportul alimentar ar putea fi imbunatatit cu ajutorul suplimentelor alimentare.


10. Atunci cand un copil face sport, trebuie limitate bauturile, astfel incat sa nu transpire prea mult


Fals: ar fi o mare greseala! Ar trebui, din contra, sa incurajati copilul sa bea suficienta apa. Cand facem efort fizic, creste temperatura corpului, iar transpirati este un mecanism de control foarte util.


Despre SANTAMIA

MamicaMea.ro este un portal dedicat mamicilor si viitoarelor mamici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului