Dieta si nutritie

#orez #migdale #peste #nuci #miere #alimente #somn linistit #dieta si nutritie

10 alimente care te ajuta sa adormi mai repede

Ti s-a intamplat sa fii foarte obosit si cu toate acestea sa nu poti sa adormi? Alimentatia joaca un rol important, de aceea este recomandat sa acorzi o atentie deosebita mesei de dinainte de somn. Unele alimente contin substante naturale care pot influenta somnul. Iata cateva produse alimentare pe care ar trebui sa le incluzi in dieta, astfel incat sa ai un somn linistitor!


1. Nuci

Nucile reprezinta o sursa buna de triptofan, unul dintre cei opt aminoacizi esentiali, care contribuie la producerea serotoninei si melatoninei. Acestia sunt hormoni care regleaza ciclul de somn.


2. Migdale

Migdalele sunt alimente bogate in magneziu, un mineral esential pentru un somn de calitate. Un studiu publicat in Jurnalul Medicinei Ortomoleculare a aratat ca daca nivelul de magneziu este mult prea mic, devine mai dificil sa adormi.


3. Branza si biscuiti

In general, produsele lactate te pot ajuta sa dormi mai bine. Calciul - care se gaseste in branza, iaurt, lapte - ajuta creierul sa foloseasca triptofanul. In plus, calciul contribuie la reglarea miscarilor musculare. De aceea, o gustare formata din branza si biscuiti, inainte de a merge la culcare, te va ajuta sa ai un somn linistit si odihnitor.


4. Salata verde

O salata la cina te poate ajuta sa dormi mult mai bine, intrucat salata contine lactucarium, care are proprietati sedative si are aceleasi efecte asupra creierului ca si opiul.


5. Covrigei

Covrigeii sau chipsurile au un indice glicemic ridicat. Dupa ce le vei consuma, nivelul de insulina si cel al zaharului din sange va creste, ceea ce va duce la stari de somn.


6. Peste

Tonul si somonul sunt alimente bogate in vitamina B6, de care corpul tau are nevoie pentru a produce melatonina si serotonina. Alte alimente bogate in vitamina B6 care te-ar putea ajuta sa adormi mai repede sunt usturoiul si fisticul.


7. Orez

Orezul are un indice glicemic ridicat, astfel ca daca il consumi, timpul pana cand vei adormi va scadea considerabil, potrivit unor studii din Australia. Mai mult decat atat, o cercetare publicata in Jurnalul Amercian de Nutritie Clinica arata ca persoanele care mananca orez de iasomie vor adormi mai repede decat cele care consuma alte tipuri de orez.


8. Suc de cirese

Un pahar cu suc de cirese te poate ajuta sa adormi mai repede, potrivit cercetatorilor de la universitatile din Pennsylvania si Rochester. Ciresele contribuie la cresterea nivelului de melatonina. In urma studiilor efectuate, s-a observat ca persoanele care au baut suc de cirese au avut parte de o imbunatatire a calitatii somnului, fata de cei care nu au consumat suc de cirese.


9. Cereale

Un bol cu cereale consumate inainte de a merge la culcare te poate ajuta sa dormi mai bine, potrivit National Sleep Foundation. Aceasta gustare are doua componente care te fac sa dormi: carbohidratii de la cereale, dar si calciul de la lapte.


10. Miere

Zaharul natural care se regaseste in miere creste usor nivelul de insulina si permite triptofanului sa actioneze mai usor asupra creierului. O lingura de miere inainte de culcare sau un ceai de tei in care sa adaugi putina miere sunt solutii bune pentru a adormi cu mai multa usurinta.

Sursa foto: morefemale.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului