Dieta si nutritie

#carbogazoase #otet #cafea #alcool #dantura #alimente #citrice #zahar #fructe uscate

10 alimente care iti strica dantura

Alimentele bogate in zahar si cu un continut ridicat de acizi sunt daunatoare pentru sanatatea orala. Iata cateva dintre alimentele care iti strica dantura, daca le consumi in mod frecvent fara sa te protejezi.

Potrivit medicilor, alimentele daunatoare pentru sanatatea orala nu sunt in mod necesar rele pentru intregul organism. Insa, pentru a evita distrugerea smaltului sau deteriorarea dintilor, medicii incurajeaza periajul acestora, dupa fiecare masa.

1 Fructe uscate

Fructele uscate au un continut ridicat de zahar si sunt lipicioase. Asta inseamna ca, pe langa faptul ca pot distruge dintii, hranesc bacteriile din gura, ceea ce poate provoca alte probleme. Medicii recomanda ca, intotdeauna dupa ce consumi fructe uscate, sa te speli pe dinti.

2 Bauturi carbogazoase cu un continut ridicat de zahar

Sucurile dulci afecteaza dintii, in special daca sunt consumate o perioada indelungata de timp.

Acidul afecteaza smaltul dintilor si provoaca leziuni serioase la nivelul cavitatii bucale. Medicii recomanda parintilor sa nu isi lase copiii sa consume bauturi acidulate, intrucat smaltul lor este in formare si va fi afectat.

3 Bomboane

Bomboanele sunt printre alimentele cele mai daunatoare pentru dantura, deoarece au un continut ridicat de zahar si, la fel ca fructele uscate, bomboanele se lipesc de dinti. In plus, aceste dulciuri sunt pastrate in gura pana se topesc, astfel riscul distrugerii dintilor este mai mare.

4 Alcool

Persoanele care consuma in mod frecvent alcool au probleme dentare mai mari decat cele care nu consuma. Din cauza alcoolului sunt afectati dintii, gingiile, dar si mucoasa orala. In plus, apar petele galbene pe dinti.

5 Citrice

Alimentele bogate in acid, cum ar fi citricele sau tomatele, pot forta aparitia cariilor dentare. Este recomandat ca, dupa ce consumi aceste alimente, sa te speli pe dinti pentru a elimina accidul. In plus, citricele sunt bogate in zahar, care este un element nociv pentru sanatatea danturii.

6 Alimente bogate in amidon

Chips-urile, popcorn-ul sau painea alba fac parte din categoria alimentelor daunatoare sanatatii orale. Acestea contin carbohidrati si zahar, care in combinatie cu germenii prezenti in cavitatea bucala, cauzeaza aparitia acidului lactic, cu diverse grade de risc.

7 Cafea

Cafeaua pateaza smaltul dintilor. Astfel, persoanele care consuma cafea si nu se spala pe dinti dupa aceea vor avea dintii mai galbeni. In plus, cafeaua modifica pH-ul salivar si predispune la tartru.

8 Ciocolata

Ciocolata contine foarte multa cacao si zahar, motiv pentru care, in timp, acest aliment iti va ingalbeni dintii. In plus, din cauza nivelului ridicat de zahar din ciocolata, dintii sunt predispusi la carii.

9 Sosuri

Ketchup, maioneza, mustar si multe alte sosuri ataca dintii, mai ales daca sunt combinate cu alte alimente daunatoare. De exemplu, pizza consumata alaturi de sosuri si bauturi carbogazoase ataca puternic sanatatea dentara.

10 Otet

Otetul folosit in salate ataca, de asemenea, smaltul dintilor, din cauza continutului ridicat de acid din compozitia sa.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare