Dieta si nutritie

# ulei dovleac # ulei nuca # ulei sanatate #colesterol ulei #ulei gatit # ulei presat la rece

Uleiul presat la rece - beneficii uimitoare in produse naturale

Cu siguranta ati tot auzit recomandarea de a gati cu ulei presat la rece. Si poate ati si urmat-o fara insa sa stiti explicatia. Un producator local, specializat in productia naturala de ulei la rece, explica pentru cititorii acasa.ro care este diferenta cea mai importanta intre uleiul obisnuit si cel presat la rece, dar si care sunt beneficiile uleiului din seminte obisnuite - de floarea soarelui, de dovleac, de nuca si nu numai. 

Acasa.ro: Care este diferența intre ulei presat la rece și ulei obișnuit? Și de ce este atât de rău uleiul obișnuit?

Nicoleta Mureşan, Ulei presat la rece: Ca să putem face diferența trebuie să vedem cum se produce fiecare. Uleiul presat la rece se obține prin presarea mecanică a semințelor la maxim 45 de grade, fără a implica alt procedeu termic sau chimic și, în teorie, fără filtrare. Printr-o decantare naturală (cea pe care o utilizăm noi), se obține un ulei presat la rece cu un conținut foarte mare de nutrienți, practic rămânând în ulei aproape tot conținutul de vitamine, oligoelemente, antioxidanți  etc conținut în semințe înainte de procesare. Deci, un ulei sănătos,  cu un conținut de apă de 0,5-1%

Pe de altă parte, uleiul rafinat trece prin o multitudine de procedee ce va lăsa până la urmă o mică parte din uleiul extras din semințe, cu un conținut de apă între 40-70%. Semințele sunt presate la cald, la o temperatură de 160-200 grade, apoi uleiul brut este tratat cu diferiți solvenți chimici printre care soda caustică, acid sulfuric, acid fosforic. Uleiul obținut în urma acestor procedee se încălzește iar la 300 grade pentru a scăpa de mirosuri/gust, iar in cele din urmă se încălzește din nou la 170 de grade pentru a introduce o cantitate de apă substanțială care să eficientizeze producția, și nu calitatea produsului. Cam asta ar fi diferența între cele două produse: uleiul presat la rece e din semințe, uleiul rafinat e din substanțe.

Care sunt beneficiile uleiurilor presate la rece?

Uleiurile presate la rece sunt o sursă de sănătate, o sursă prin care ne asigurăm aportul de vitamine, minerale, lipide, grăsimi bune zilnic, fără a fi nevoie de mult efort. E adevărat că și consumul semințelor e la fel de sănătos, însă concentrația nu e aceeași. Gândiți-vă câte semințe ar trebui să mâncăm o dată pentru a avea același aport nutritiv ca și când am consuma ulei? Vă spun eu, cam 250-300g.

În plus, uleiurile presate la rece sunt ușor transformate în energie și ajută la dezvoltarea celulelor. Ne asigură o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Consumul de uleiuri presate la rece poate preveni îmbătrânirea precoce, se obține scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare.

De ce să utilizăm uleiuri presate la rece românești din semințe românești?

E la mare modă să folosim uleiuri cu nume cât mai pompoase: shea, cocos, argan, migdale și câte și mai câte, dar aproape nimeni nu știe de: ulei de nucă, de dovleac, de in, de cânepă.. uleiuri cu niște beneficii formidabile, uleiuri produse la noi în țară din semințe de-ale nostre.

Uleiul de dovleac e un ulei foarte bun pentru paraziții intestinali, e un remediu foarte bun pentru afecțiuni ale prostatei și, folosit ca ulei de masaj, previne vergeturile, hidratează corpul foarte bine sau că ajută la creșterea părului și dă strălucire podoabei capilare.

Uleiul de nuci este un remediu eficient pentru scăderea colesterolului în mod natural, este singurul ulei ce are un conținut mare de Omega 3, 6, 9... singura vitamină ce corpul nostru nu o poate produce. Uleiul de nuci ajută la reducerea ridurilor fine, stimulează crearea de noi celule (folosit ca remediu oral) și ajută la stoparea căderii părului.

În plus, folosind uleiuri presate românești stimulăm creșterea productivității la nivelul țării nostre, stimulăm agricultura, stimulăm creșterea locurilor de muncă.

Dar cum să folosim uleiurile de nucă și dovleac în prepararea mâncărurilor?

 

Uleiurile presate de nucă și dovleac nu se prepară termic (adică nu se prăjesc) pentru că prin prăjire se elimină toate substanțele nutritive. Cele două uleiuri se pot folosi în alimentația nostră și a copiilor noștri sub formă crudă. Adică la prepararea pastelor, la final adăugăm ulei de nucă/dovleac. Pe salate dau o aromă excepțională, la supe-cremă, la final de asenemea se pot folosi cu succes. 

Citeste aici si despre beneficiile uleiului de floarea soarelui presat la rece. 

Uleiurile produse de Nicoleta Muresan in fabricuta din judetul Maramures nu se comercializeaza in supermarketuri, ci se distribuie direct, fara intermediari. Cum productia nu este una la scara industriala, toate uleiurile sunt proaspete. 

Foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare