Dieta si nutritie

#enzime #silimarina #digestie usoara #mancare sanatoasa # gatit sanatos

Top 5 sfaturi pentru o digestie corecta

Obisnuiesti sa mananci o singura data pe zi, de regula seara, cand ajungi acasa de la serviciu si atunci infuleci tot ce gasesti prin frigider? Sau mananci mai des, dar tot timpul pe fuga? Nu poti rezista in fata unor alimente greu digerabile precum cele de tip fast-food, saorma, gogosi si alte produse de patiserie? Atunci trebuie sa stii ca sistemul digestiv nu intarzie sa plateasca pretul unor astfel de excese alimentare.

 

Ingrijorator este faptul ca peste 70% dintre semenii nostri ajung sa sufere aproape zilnic de disconfort digestiv din cauza alimentatiei dezechilibrate. Disconfortul digestiv se manifesta prin: senzatie de prea plin, balonare abdominala, arsuri la stomac, dureri epigastrice, greata, eructatii, reflux gastro-esofagian, respiratie urat mirositoare, lipsa de energie. Aceste simptome apar din cauza faptului ca enzimele digestive si sucurile biliare, responsabile cu digerarea alimentelor, nu reusesc sa faca fata excesului alimentar. Iata 5 sfaturi utile care va vor ajuta sa aveti o digestie corecta.

1. Evitati alimentele cu probleme! 

Cu totii stim ca pentru a avea o alimentatie variata si echilibrata, este necesar sa mancam din toate cate putin. Cu toate acestea, sunt unele alimente care nu ar trebui consumate nici macar in cantitati mici, daca doriti sa tineti la distanta problemele digestive. Prin urmare, este indicat sa evitati:

  • alimentele foarte condimentate si foarte acide,
  • alimentele afumate, marinate sau fezandate,
  • bauturile carbogazoase,
  • bauturile spirtoase, vinurile in cantitati exagerate sau amestecul mai multor tipuri de alcool,
  •  guma de mestecat.

2. Alegeti un mod sanatos de preparare a hranei! 

A opta pentru anumite alimente nu inseamna intotdeauna a manca sanatos. De exemplu, daca alegem sa consumam peste, dar numai prajit in ulei din abundenta, atunci nu mancam deloc sanatos. Un alt exemplu: se spune despre cartof ca n-ar fi un aliment tocmai benefic pentru sanatate. Desigur, optiunea pentru cartofi prajiti este daunatoare, insa cartofii copti sau fierti in coaja sunt cat se poate de sanatosi. De aceea, este esential sa respectati cateva reguli generale in prepararea hranei:

  • limitati cantitatea de grasimi necesara la gatirea alimentelor,
  • degresati alimentele sotate sau prajite asezandu-le pe un servet din hartie,
  • alegeti mai degraba gatirea la abur, in papiota, pe gratar sau la cuptor,
  • gatiti cat mai simplu si mai natural.
     

3. Faceti miscare!

Un stil de viata activ, cu practicarea frecventa a exercitiului fizic, poate face minuni pentru functionarea corecta a digestiei. Activitatea fizica imbunatateste motilitatea intestinala, punand in miscare un colon lenes. Masajul abdominal, fitnessul sau exercitiile la sala, inotul, alergarea se numara printre activitatile care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Atentie! Miscarea nu se face imediat dupa masa, ci la cel putin o ora dupa aceea. 

4. Apelati la enzime si…  

Pentru a ne simti bine dupa masa, medicii ne sfatuiesc sa apelam la preparate naturale pe baza de enzime. De ce enzime? Pentru ca enzimele sunt cele care accelereaza procesul de digestie a alimentelor. Cu cat enzimele sunt mai active, cu atat digestia este mai rapida, iar starea organismului dupa masa este mai buna. O categorie foarte eficienta de enzime naturale sunt cele derivate din ciuperca Aspergillus. Este vorba despre un complex enzimatic cu spectru larg, alcatuit din urmatoarele enzime: proteaza (descompune proteinele), lipaza (descompune grasimile), amilaza (descompune carbohidratii), lactaza (descompune lactoza) si celulaza (descompune fibrele vegetale). Aceste enzime asigura descompunerea corecta a alimentelor, ceea ce inseamna de fapt o digestie optima. Administrate in timpul meselor, enzimele din ciuperca Aspergillus previn aparitia tulburarilor digestive precum balonarea, senzatia de greata, eructatiile, durerile abdominale.

 …plante care accelereaza digestia!

Actiunea enzimelor extrase din ciuperca Aspergillus este consolidata de extracte din plante: radacina de ghintura-galbena, radacina de papadie, extract uscat din fructe de armurariu, radacina de ginseng siberian. Iata care sunt proprietatile terapeutice ale acestor plante. Radacina de ghintura-galbena contine substante amare care ajuta la functionarea normala a colecistului, contribuind astfel la buna functionare a digestiei. Radacina de papadieeste utilizata in mod traditional ca un foarte bun detoxifiant al ficatului si al intregului organism. Extractul uscat din fructe de armurariu (binecunoscuta silimarina) este unul dintre cele mai utilizate remedii naturale pentru imbunatatirea digestiei.

Silimarina, principala substanta activa din compozitia fructelor de armurariu, protejeaza celulele hepatice de factori toxici si ajuta la functionarea normala a stomacului. Radacina de ginseng siberian are efect adaptogen: ajuta organismul sa faca fata stresului, reduce starile de oboseala si extenuare, sprijina ficatul in adaptarea la efectele nocive ale factorilor daunatori si sa-si mentina functia sa normala. 

Sursa foto: forgoodhealth.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului