Dieta si nutritie

#romani obezi #alimente obezitate #obiceiuri obezi #studiu obezitate #obezitate

STUDIU: Persoanele obeze mananca de doua ori pe zi! Obiceiurile alimentare nesanatoase

Lipsa de timp si programul de munca incarcat sunt principalele cauze care duc la omiterea meselor, iar lipsa obiceiurilor de alimentatie constanta este asociata cel mai frecvemt cu acumularea kilogramelor in plus, arata un studiu realizat in randul utilizatorilor platformei de consultatii individuale in nutritie TopForma, la care au luat parte 5000 de respondenti din Romania si Bulgaria, persoane cu varsta medie de 41 de ani, dintre care 79% (3 920 persoane) se confrunta cu greutate excesiva (au indicele de masa corporala peste 25).

35% dintre persoanele care sufera de obezitate mananca doar de doua ori pe zi

Daca, din diverse motive, 35% dintre cei care se confrunta cu obezitatea iau masa de doua ori pe zi, 1 din 10 nu ia mai mult de o masa pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% dintre acestia sarind peste micul dejun.

„Alimentatia neregulata, manifestata fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilatii semnificative ale orelor la care iau masa, duce la tulburari metabolice semnificative. Programul haotic faciliteaza incetinirea metabolismului si, deci, la acumularea de kilograme in plus”, atentioneaza Ipokratis Papadimitrakos, specialist in nutritie, pe www.proforma.ro.

Principalele tentatii carora nu le rezista persoanele care se confrunta cu obezitatea

47% dintre persoanele cu greutate excesiva recunosc ca nu pot renunta la dulciuri sau la patiserie, in timp ce 25% consuma mancarea nesanatoasa de tip fast food. Pe de alta parte, doar 15% dintre acestia consuma mancare gatita in mult ulei si doar 13% mananca junk food.

Alimentatia neregulata nu este privita ca fiind un lucru anormal pentru persoanele cu obezitate

Chiar daca sunt constienti ca obezitatea este o problema, 72% dintre persoanele care au participat la studiu isi evalueaza starea de sanatate ca fiind „buna”, 13% descriind-o drept „minunata”. Mai mult, acestia considera ca e normal sa sara peste micul dejun sau peste pranz, pe motiv ca nu au timp sau uita sa manance.

69% dintre persoanele cu probleme de greutate mananca in exces

Chiar daca stiu ca este foarte important ca mancarea pe care o consuma sa fie sanatoasa si fara calorii, cei mai multi fac exces. 69% dintre persoanele care sufera de obezitate mananca mai mult decat cantitatea optima de mancare pe care o recomanda specialistul la fiecare masa.

„Intr-adevar, este foarte important ce mancam. Trebuie sa avem grija sa nu facem excese, sa incercam sa mancam cat mai sanatos si variat in acelasi timp. Cu toate acestea, este cel putin la fel de important ca mesele noastre sa fie constante, sa nu existe fluctuatii considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel incat sa functioneze eficient. De rapiditatea cu care functioneaza metabolismul nostru depind fluctuatiile greutatii”, continua Ipokratis Papadimitrakos.

Sursa foto: siasat.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare