Dieta si nutritie

#acadele ADHD #zahar acadele #studiu acadele # acadele

STUDIU Acadelele favorizeaza aparitia sindromului ADHD la copii!

O acadea contine pana la 8 lingurite de zahar, arata studiul privind impactul consumului de acadele asupra sanatatii copiilor, efectuat de expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC), care au studiat 32 tipuri de acadele. Conform specialistilor, acadelele pot perturba activitatea si atentia copiilor!

Studiul APC trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora.

 La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor. Cantitatea de zahar adaugat in sortimentele de acadele analizate variaza intre 12 si 14 lingurite de zahar per 100 grame produs, adica intre 71 de grame zahar si 85 de grame zahar per 100 grame produs. Continutul ridicat de zahar din acest tip de produs explica si valoarea energetica ridicata, aceasta variaza intre 320 kcal si 380 kcal. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere, ceea ce inseamna aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

Efectele zaharului in alimentatia copiilor

  • Dereglarea metabolismului calciului: copii se imbolnavesc din aceasta cauza si au dintii stricati de timpuriu. Studiile arata ca zaharul adaugat in timpul prepararii produselor destinate copiilor (monozaharidele si dizaharidele) reprezinta cauza numarul unu in aparitia cariilor.

  • Obezitatea. Cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar este obezitatea. Desi zaharul nu este bogat in calorii, consumat in exces poate afecta sistemul hormonal, ducand la cresterea apetitului, marirea tesutului adipos si aparitia celulitei. in Europa, 1 din 3 tineri cu varsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.

  • Diabetul. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametri normali. Asa apare diabetul. Acesta genereaza complicatii grave in organism.

Afectiunile cauzate de consumul excesiv de zahar sunt urmatoarele: osteoporoza si probleme legate de asimilarea calciului, scaderea imunitatii, cancer, in special cel de colon, gastrita, colita de fermentatie, tulburarile de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.

La copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, generand probleme de comportament (scaderea vointei, predispunere la violenta, scaderea capacitatii de concentrare etc.). 

Ce spun medicii

In afara de zahar, specialistii APC au mai descoperit ca in 95% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora.

“Acadelele nu au ce cauta in alimentatia copiilor nostri deoarece sunt nocive si lipsite de nutrienti, dar si bogate in calorii goale. O acadea este un amestec de E-uri precum E120 (carmin) care poate produce urticarie si alergii sau E171 (dioxidul de titan) care este absorbit de organism si poate fi gasit in sange si la nivelul ficatului, splinei si plamanilor asa cum au demonstrat studiile efectuate pe rozatoare. in alte studii realizate au fost observate scaderi in greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor si sistemului cardiovascular, cresteri ale dimensiunii rinichilor, ficatului si splinei. E133 (albastru briliant) este un colorant sintetic obtinut din produse petroliere si este, in general, folosit impreuna cu alti coloranti pentru a obtine culoarea dorita de procesator. intr-un studiu in care a fost folosit impreuna cu alti trei coloranti s-a observat ca amestecul a afectat ficatul, rinichii si tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine si transaminaze din sange si a scazut nivelul de hemoglobina si globule rosii. Albastru briliant poate produce si reactii alergice in cazul persoanelor astmatice si este considerat, de multi oameni de stiinta, ca fiind cancerigen, in special atunci cand este folosit in combinatie cu alti coloranti. Pe langa aceste aspecte, o parte dintre E-uri altereaza flora microbiana si imunitatea consumatorului. O acadea contine, pe langa numerosi E-uri, 96g zahar pe 100g produs, adica o acadea de 12g contine circa 10g de zahar. in alimentatia sanatoasa, carbohidratii rafinati nu trebuie sa depaseasca 10% din totalul caloriilor zilnice, ceea ce inseamna ca la un copil de 4 ani cu un necesar caloric zilnic de 1300, aproximativ 130 calorii (10g de zahar = 40 kcal), insa vorbim doar de zaharul dintr-o acadea. in concluzie, acadeaua este un produs lipsit de nutrienti si bogat in calorii goale. Evitati sa copiilor dvs. astfel de produse”, recomanda  Marie Vranceanu, nutritionist specializat in nutrigenomica. 

Sursa foto: pulseradio.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare