Suntem mari iubitori de shaorma! Zilnic, in Uniunea Europeana se consuma 500 de tone de carne pentru shaorma si kebab, potrivit cotidianului german Bild. In Romania, se vand 30.000 de shaorma pe zi, ceea ce inseamna ca intr-un an romanii consuma in medie aproape 11 milioane de portii. Nu e de mirare ca shaorma a ajuns motiv de controversa in Uniunea Europeana.

Deputatii europeni intentioneaza sa interzica utilizarea aditivilor alimentari in carnea pentru kebab si shaorma, in special fosfatii, care pastreaza aroma carnii si partea ei moale, din cauza legaturii care ar exista intre acestia si afectiunile cardiovasculare.

“Eurodeputatii din cadrul Comisiei de Sanatate au exprimat ingrijorari serioase cu privire la consecintele asupra sanatatii ale fosfatilor utilizati ca aditivi alimentari. Ei au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizarii acidului fosforic, difosfatilor, trifosfatilor si polifosfatilor (E338-452) in carnea pentru kebab si shaora, fie ea provenind de la ovine, vite, pasari de curte", se arata intr-o declaratie a Parlamentului European, citata de adevarul.ro.

Plenul Parlamentului European se va intalni pe 11 decembrie pentru a vota propunerea. Daca este respinsa, va fi trimisa inapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului si al shaormei va ramane subiect de dezbatere.
 

Ca urmare a unor relatari de presa care mentinonau ca shaorma va fi interzisa, Parlamentul European a transmis, luni, 4 decembrie, un comunicat in care precizeaza ca nu interzice produsele de tip shaorma, gyros sau kebap. Este vorba despre utilizarea fosfatilor, spune PE.

In prezent, utilizarea fosfatilor in prepararea produselor mentionate anterior NU este permisa de legislatia europeana, dar exista de exceptii de la aceasta regula.

Sursa foto: stelianmuscalu.ro

  •   2017-12-04
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Dusul la nivelul pardoselii. Cum previi inundatiile

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Dusul la nivelul pardoselii. Cum previi inundatiile

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii