Dieta si nutritie

#cum se curata mangostan #fructe ciudate #mangostan #mangosteen

SERIAL Fructe ciudate, dar sanatoase: Mangostanul

Le vezi in supermarket, insa formele lor ciudate te determina sa le ocolesti. Faci o greseala, spun specialistii, caci fructele exotice ascund proprietati deloc de neglijat. Acasa.ro iti dezvaluie in fiecare saptamana cum se consuma, dar si ce beneficii au aceste fructe ciudate. Astazi: Mangostan, cunoscut si ca “Regina Fructelor”!

Originar din Asia, fructul de dimensiunea si culoarea prunei, mangostanul, a starnit interesul cercetorilor inca de acum 30 de ani. Si nu degeaba! Mangostanul are cea mai puternica actiune antiinflamatorie dintre cele cunoscute pana acum in lume, datorita xantonilor din compozitie. In plus, este o sursa importanta de vitamina C, dar si vitamine din complexul B si minerale - mangan, cupru si magneziu.

Fructul de mangostan are un continut scazut de calorii, nu contine gasimi saturate sau colesterol si are si fibre alimentare in compozitie, un lucru deosebit de important pentru persoanele preocupate de silueta.

Cum se consuma

Mangostanul este foarte suculent si are un gust dulce si intepator.



Desi se consuma adesea doar pulpa alba, coaja are proprietati terapeutice remarcabile. De aceea, pentru a beneficia din plin de proprietatile acestui fruct, il poti consuma si sub forma de suc, deoarece acesta contine coaja zdrobita de mangostan. Produsele din mangostan se prezinta si sub forma compoturi, siropuri, piure din fructe intregi sau extracte din coaja.

Indicatii:

  • boli cardiovasculare: mangostanul contribuie la mentinerea functionarii normale a sistemului vascular, fiind util in tromboze, arteroscleroza, nivelul ridicat al colesterolului si a trigliceridelor şi hipertensiune arteriala (prin actiunea vasorelaxanta).
  • boli digestive: diaree si constipatie, ulcer, reflux gastroesofagian, boala Crohn, colite.
  • afectiuni nervoase: Parkinson, Alzheimer, migrene, depresii, anxietate.
  • ortopedie: mangostanul reduce inflamatia, durerile si deformarea incheieturilor in artrita, dureri musculare si articulare si mentine flexibilitatea articulatiilor.
  • afectiuni ale sistemului respirator: astmul, gripa, febra si infectiile cu bacterii de tip Salmonela, Stafilococus aureus.
  • probleme dermatologice: acnee, dermatite si psoriazis.

Mangostanul poate fi introdus in alimentatia diversificata a copilului incepand cu varsta de 8 luni, fiind un fruct cu risc alergen scazut.

Sursa foto: organicauthority.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare