Dieta si nutritie

#produse Paste hipermarket #drob hipermarket

Preparatele traditionale de Paste din hipermarket, adevarate “bombe” pentru organism

In loc sa ne desfatam, ne intoxicam cu produse alimentare specifice Sarbatorii Pascale achizitionate din supermarketuri!  Un studiu recent al reprezentantilor Asociatiei Pro Consumatori (APC) arata ca 83 de substante chimice au fost depistate in sortimentele de vopsea de oua, cozonaci si drob comercializate in hipermarket!

“Cozonac falsificat cu fibra de cartof si spartura de soia!”, ”Coloranti cancerigeni in vopseaua de oua!”, ”Drob cu 7 aditivi!” sunt doar cateva dintre atentionarile specialistilor!

„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. in compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc., la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip. La fiecare aliment, prospetimea este cea care ar trebui sa ne preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea, in plus, ne putem proteja si de eventuale toxinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare”, a declarat presedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat intr-un comunicat al asociatiei.

Specialistii lanseaza un semnal de alarma asupra incondeierii oualor cu vopseaua chimica compusa din nenumaraţi aditivi alimentari, in vederea prevenirii diverselor probleme de sanatate care ar putea fi asociate in mod direct de contactul organismului nostru cu aceste substanţe. ”Este important sa ştim ca pasarile crescute in sistemul agriculturii ecologice au acces la verdeaţa naturala şi sunt hranite cu cereale ecologice, ajungand in final sa produca şi oua sanatoase, de o calitate superioara, cu coaja mai groasa şi mai rezistenta. Din punctul meu de vedere, acest amanunt este esenţial, astfel incat ingredientele chimice care se regasesc in vopseaua pentru oua sa nu patrunda in albuş. Cu alte cuvinte, putem preveni creşterea gradului de intoxicare a organismului nostru numai prin simpla alegere a oualor ecologice”, a explicat nutriţionistul Dumitru Balan.

Unul dintre aditivii problematici care se regasesc şi in vopseaua de oua este E171 (dioxidul de titan). Un raport elaborat de catre Institutul Naţional de Cercetari Agronomice din Franţa şi publicat la 20 ianuarie 2017 in „Scientific Report“ a dezvaluit publicului larg ca aditivul E171 traverseaza bariera intestinala in randul animalelor, depozitandu-se ulterior in diverse organe.

”Administrarea orala a acestui aditiv a produs leziuni precanceroase localizate la nivelul colonului in randul a aprox. 40% din animalele care au ingerat dioxidul de titan. Un alt aditiv nociv care se poate citi pe eticheta unei vopsele de oua este E172 (oxidul de fier), acesta fiind interzis in Germania. Ingestia acestui aditiv poate declanşa reacţii alergice sau diverse probleme de sanatate regasite in zona gastro-intestinala”, a adaugat nutritionistul.

Lector univ. dr. Madalina Sandulescu, de la Departamentul de Chimie Organica, Biochimie si Cataliza, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucuresti, a explicat ca ”vopseaua de oua contine diferiti coloranti in functie de culoarea pe care o ofera si, desi ei sunt numiti generic „coloranti alimentari”, totusi prezinta toxicitate asupra organismului uman. Se fixeaza cu usurinta pe suprafata exterioara a cojii de ou. ”Teoretic nu ar trebui sa fie ingerati. si totusi, ei ajung in stomac. Cum? Colorantii pot penetra usor coaja oului fiert catre interiorul acestuia”, a adaugat lectorul. 

Sursa foto: apc-romania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului