Dieta si nutritie

#sanatate #dieta si nutritie #pofte alimentare

Poftele alimentare: Ce spune organismul tau despre tine

Poftesti la o bucatita de ciocolata, o friptura suculenta sau un covrig cald? Aceste pofte alimentare reprezinta modul prin care organismul iti transmite un important semnal pentru sanatatea ta.

Invata sa iti cunosti organismul si sa actionezi in consecinta. Iata ce trebuie sa stii:

Ciocolata. Nu este de mirare ca poftim la ciocolata. Specialistii sunt de parere ca anumite substante chimice, alkaloide, care se gasesc in ciocolata, maresc productia de serotonina a creierului si ajuta la imbunatatirea starii generale. Ciocolata contine si complexul de vitamine B si magneziu, care controleaza productia de energie a corpului.

Atunci cand ai pofta de ciocolata incearca sa consumi ciocolata neagra. Evita ciocolata cu lapte, alba sau cu diverse umpluturi. Ideal este sa alegi ciocolata care contine peste 70% cacao, care este bogata in antioxidanti puternici. Insa, chiar daca alegi sortimentele de ciocolata neagra, trebuie sa le consumi cu moderatie, deoarece contin multe calorii.

Paste. Hipoglicemia sau nivelul scazut de zahar din sange este o problema medicala care favorizeaza aparitia poftelor alimentare de carbohidrati. Atunci cand nivelul zaharului din sange este foarte mic, organismul pofteste la carbohidrati precum paste, cartofi sau paine.

Pentru a atenua aceste pofte si pentru a echilibra nivelul de zahar din sange, alege carbohidrati nerafinati precum cereale integrale sau legume.

Alimente picante. Persoanele care consuma in mod frecvent alimente picante se confrunta cu hipertensiune si un ritm cardiac marit. Aceste probleme sunt cauzate de ingredientele picante care actioneaza ca stimulenti. Aceste substante stimuleaza circulatia sangelui si maresc temperatura corpului.

Este indicat sa eviti produsele picante din comert si sa consumi produse naturale precum chilli. Chilli este bogat in vitamina C, amelioreaza congestia nazala, stimuleaza metabolismul si dilata caile de respiratie.

Paine. Atunci cand poftesti la produse de panificatie, precum paine sau covrigi, organismul iti trimite in mod subtil mesajul ca are nevoie de seleniu, un mineral important. Acest mineral este vital pentru sistemul imunitar, metabolismul glandei tiroide si a sistemului reproducator. Seleniul face parte si din sistemul de aparare al corpului, care previne distrugerea celulelor si tesuturilor.

O dieta bogata in paine nu este recomandata, insa consumul de paine integrala la micul dejun sau pranz ofera organismului doza necesara de seleniu.

Cartofi prajiti. Pofta de alimente sarate, precum cartofi prajiti, poate fi un simptom al oboselii suprarenale, in special la persoanele care trec prin momente stresante. Asta inseamna ca organismul tau are nevoie de minerale care se gasesc in mod natural in sare. Sarea contine peste 60 de minerale, insa sarea de masa sau cea din alimentele procesate nu prezinta niciun beneficiu pentru organism.

De asemenea, pofta de sare este asociata cu afectiuni serioase, precum diabet, hipertensiune sau anemie.

Apa. Nevoia constanta de apa, insotita de plimbari dese la baie, poate fi un simptom al diabetului. La persoanele care sufera de diabet, setea este un simptom care apare rapid in primele saptamani. Mergi la medic daca te confrunti cu acest simptom.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare