Dieta si nutritie

#condiment #sanatate #silueta #reumatism #tensiune #tuse

Piperul, un condiment benefic pentru sanatate

Piperul este considerat unul dintre cele mai sanatoase condimente , deoarece are efecte pozitive asupra tractului digestiv, alunga tusea iritativa si uscata, lupta impotriva gripei si a balonarii, indeparteaza sensibilitatea la frig, ajuta persoanele cu reumatism si pe cele hipertensive, combate astenia, inlatura pietrele de la rinichi si contribuie la pigmentarea pielii.

 

Condimentul are efecte antioxiandate, antibacteriene si este o sursa bogata de vitamina A, vitamina K , calciu, cupru, magneziu, potasiu si fier.

Trateaza tusea

Piperul are proprietatea de a vindeca tusea iritativa si pe cea uscata. Astfel ca, daca amesteci doua varfuri de cutit de piper cu doua linguri de miere si cateva picaturi de zeama de lamaie, vei avea un remediu perfect pentru aceasta problema de sanatate.

De asemenea, pentru tusea spastica poti  face un amestec de 200 de ml de alcool alimentar, o lingurita si  cinci linguri de piper negru pe care sa il pui la macerat timp de 7 zile. Amestecul rezultat se administreaza amestecat cu apa, sub forma de gargara si are o actiune antitusiva foarte puternica.

Explicatia este foarte simpla: substantele volatile ale condimentului au un efect anestezic asupra terminatiilor nervoase de la nivelul gatului.

Pigmenteaza pielea

Cativa oameni de stiinta din Londra au facut o serie de cercetari aupra piperului si au ajuns la concluzia ca piperul este un tratament util in ceea ce priveste imperfectiunile pielii. Acestia au demonstrat faptul ca acest condiment  ajuta la pigmentarea pielii, dar ca rezultatele sunt vizibile doar in momentul in care tratamentul este combintat cu lumina ultravioleta. Astfel ca, un tratament cu piper si ultraviolete poate modifica nuanta pielii in numai cateva saptamani.

Regleaza tensiunea arteriala

Medicii chinezi au dovedit faptul  ca, daca o persoana tine in gura o boaba de piper timp de 15 minute, isi poate regla tensiunea arteriala. Efectul creat dispare dupa circa 20 de minute, insa atunci tensiunea este deja restabilita, iar efectele secundare nu exista.

Indeparteaza gripa in faza incipienta

Se face o  infuzie de 10 minute cu piper (trei varfuri de cutit), cuisoare si scortisoara (cate un varf de cutit) intr-o cana cu apa fierbinte, se indulceste cu miere iar rezultatul final se bea cat mai fierbinte. Aceasta reteta era folosita in medicina medievala franceza si este, inca de atunci, foarte apreciata.

Bun pentru silueta

Persoanele care vor sa slabeasca pot apela la ajutorul piperului: acesta arde grasimile foarte repede si scade apetitul. De asemenea, condimentul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburari de digestie.

Lupta impotriva reumatismului si a sensibilitatii la frig

Sensibilitatea la frig poate fi combatuta cu ajutorul piperului, daca timp de o saptamana mananci doar alimente calde, iar dupa fiecare masa consumi  cate o lingurita rasa de piper negru.

Persoanele care sufera de reumatism, de asemenea, pot fi ajutate de acest condiment „minune”. Asadar, se maseaza zonele dureroase cu o pasta din piper si rachiu, de doua-trei ori pe zi. Piperul are rolul de a incalzi articulatiile,  de a stimula circulatia sangvina si de a calma durerile reumatice.

Contraindicatii

Piperul este contraindicat persoanelor cu probleme precum gastrita hiperacida sau hipertensiune. De asemenea, fiind un condiment excitant si revigorant, trebuie consumat cu precautie de persoanele agitate, care sufera de tulburari ale sistemului nervos si de catre persoanele sensibile. De asemenea, condimentul nu este recomandat in cazul starilor inflamatorii acute. Nici celor care se confrunta cu afectiuni oftalmologice sau cu dureri larongo-faringice nu le este indicat sa consume piper, decat in cantitati foarte mici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare