Nutritionistul Mihaela Bilic recomanda mamaliga ca alternativa sanatoasa la paine! Iata ce spune despre numarul de calorii!
“Pentru ca tot e la moda alimentaţia fara gluten va sugerez mamaliga in loc de paine. Ca si faina, malaiul face parte din categoria glucidelor lente, conţine amidon care se absoarbe treptat in sange si ne ţine de foame 3-4 ore. Spre deosebire de painea proaspata care e facuta cu drojdie si fermenteaza, mamaliga nu baloneaza. in plus nu conţine gluten, acea proteina din cereale care e tolerata mai greu de unele persoane.
in boabele de porumb exista mulţi carotenoizi (de unde si culoarea galbena) pigmenţi din care se sintetizeaza vitamina A. Prin urmare mamaliga face bine la piele si la vedere iar conţinutul mare de fibre o recomanda pentru problemele de tranzit intestinal.
Ca si calorii o felie de mamaliga este echivalenta cu o felie de paine, adica 70-80cal. Desi 100g mamaliga au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceţi greseala sa credeţi ca mamaliga nu ingrasa. O felie de mamaliga e grea (are 100g) in timp ce felia de paine e usoara (25g) ceea ce face ca in final sa fie echivalente. Daca vorbim de mamaliga calda socotiţi ca 3 linguri corespund unei felii.
Concluzia e ca mamaliga reprezinta o alternativa sanatoasa la paine si ne scapa de balonari. Dar de ingrasat, ingrasa la fel”, scrie Bilic.'
Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro